Ουκρανία: Έλεγχος των υπηρεσιών Ασφαλείας σε μοναστήρι για χρήση του ως “κέντρο του ρωσικού κόσμου”

Ουκρανία: Έλεγχος των υπηρεσιών Ασφαλείας σε μοναστήρι για χρήση του ως “κέντρο του ρωσικού κόσμου”
Λαύρα των Σπηλαίων, Κίεβο AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν έλεγχο σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου για να αντιμετωπίσει "ανατρεπτικές δραστηριότητες".

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης (11/11) έρευνα σε μεγάλο μοναστήρι του Κιέβου, όπου κατοικεί ο προκαθήμενος της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την Ρωσία, ανακοίνωσε το SBU.

Το SBU «λαμβάνει μέτρα αντικατασκοπείας» στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου «για να αντιμετωπίσει ανατρεπτικές δραστηριότητες των ειδικών ρωσικών υπηρεσιών στην Ουκρανία», όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες στο Telegram διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται από κοινού με την ουκρανική αστυνομία και την εθνοφρουρά.

Η Λαύρα των Σπηλαίων βρίσκεται στον νότιο τομέα του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας. Κτίσθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ουκρανία. Από το 1990, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η Ουκρανία είναι σημαντική για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της.

Στα τέλη του Μαΐου 2022, η πτέρυγα της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις της με την Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Μάιο 2019, και εν μέσω διπλωματικής έντασης, τμήμα της ουκρανικής εκκλησίας που εκπροσωπείται από το πατριαρχείο του Κιέβου είχε διαρρήξει τις σχέσεις με την Μόσχα και δήλωσε πίστη στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σήμερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξήγησαν ότι «πραγματοποιούν ελέγχους σε πρόσωπα αναφορικά με την ανάμειξή τους σε παράνομες ενέργειες εις βάρος της κυριαρχίας του ουκρανικού κράτους».

«Τα μέτρα λαμβάνονται για να εμποδιστεί η χρησιμοποίηση του μοναστηριού ως κέντρου του “ρωσικού κόσμου”», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες.

Το SBU ανέφερε σε χωριστή ανάρτηση στο Facebook ότι παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δύο μοναστήρια και σε μία αρχιεπισκοπή στην περιοχή του Ρίβνε.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία χαρακτήρισε «πράξη εκφοβισμού των πιστών» τις έρευνες των ουκρανικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα