Ουκρανία: Οι γυναίκες και τα παιδιά, μεγάλα θύματα της προσφυγικής κρίσης

Ουκρανία: Οι γυναίκες και τα παιδιά, μεγάλα θύματα της προσφυγικής κρίσης
Γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία ActionAid

Ανησυχία για την προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία με γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείπουν τη χώρα εν μέσω ρωσικής επίθεσης. Η έκτακτη επέμβαση της ActionAid για την υποστήριξη όσων περνούν τα σύνορα.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική.

Άνθρωποι, που έχασαν τα πάντα, χωρίστηκαν ή έχασαν την οικογένειά τους, αναζητούν ένα φως ελπίδας μέσα στο σκοτάδι. Οι βομβαρδισμοί, οι εκρήξεις, οι σειρήνες πολέμου είναι πλέον καθημερινότητα, όπως και ο τρόμος εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσική επίθεση. Τεράστια είναι και η απόγνωση όσων καταφέρνουν να περνούν τα ουκρανικά σύνορα προς γειτονικές χώρες έχοντας πάρει μαζί μια τσάντα με τα πιο απαραίτητα.

Στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά που έφυγαν με τη σκέψη να γλιτώσουν από αυτόν τον εφιάλτη. Όπως αναφέρει ο Mike Noyes, επικεφαλής της ActionAid για την ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις, ο οποίος βρίσκεται στο Hrebenne, στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας, οι περισσότερες οικογένειες που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία είναι μητέρες με τα παιδιά τους και συχνά έχουν μαζί τους και τη γιαγιά.

Μερικές φορές, περνούν τα σύνορα με τα πόδια σε μικρές ομάδες, μία ή δύο οικογένειες τη φορά. Άλλες φορές, σχηματίζουν μεγαλύτερες ομάδες και μπαίνουν σε λεωφορεία που τις περιμένουν να τις πάνε σε κάποιο κέντρο υποδοχής. Είναι κουρασμένες και αγχωμένες, φοβούνται για τους αγαπημένους τους που άφησαν πίσω και για το δικό τους αβέβαιο μέλλον.

Ο Ιωακείμ Βράβας, υπεύθυνος της ActionAid για επείγουσες καταστάσεις, βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας και Ρουμανίας και μας μεταφέρει εικόνες με γυναίκες και παιδιά που περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων για να περάσουν τα σύνορα, με τη θερμοκρασία πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν σε φίλους και γνωστούς στην Ευρώπη, έχοντας συχνά μόνο μια βαλίτσα και τον τελευταίο τους μισθό, περίπου 150 ευρώ. Παιδιά ταξιδεύουν μόνα ή συνοδευόμενα από απλούς γνωστούς, με λίγα χρήματα στην τσέπη, αλλάζοντας τρένα και λεωφορεία σε άγνωστες χώρες, χωρίς να μιλάνε καν τη γλώσσα.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν πρόσβαση σε στέγη, τροφή, καθαρό νερό, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθώς και υπηρεσίες προστασίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ασφαλείς χώρους για να αποφευχθεί η έμφυλη βία.

Η ActionAid βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας και η παρέμβασή της εστιάζει σε ανακούφιση άμεσων αναγκών, στην προστασία από έμφυλη βία, στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και στη στήριξη των γυναικών και των νέων ώστε να αναλάβουν καίριους ρόλους στη διαχείρισης της κρίσης. Μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθεια κάνοντας μια δωρεά εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα