Ουκρανία όπως… Ιράκ: Γιατί η προσπάθεια να νικηθεί ο Πούτιν λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις

Ουκρανία όπως… Ιράκ: Γιατί η προσπάθεια να νικηθεί ο Πούτιν λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις
Αρματα μάχης στον πόλεμο της Ουκρανίας AP Photo/LIBKOS

Η εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας βαθαίνει πολύ κι αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο της κλιμάκωσης από την Ρωσία.

Για μια νέα ύπουλη εποχή που έχει ξεκινήσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή κάνει λόγο -σε άρθρο γνώμης- το Bloomberg, αναφερόμενο στις δεσμεύσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

”Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους γρήγορα, χωρίς αυταπάτες ή ευφημισμούς” προειδοποιεί ο συντάκτης του κειμένου Pankaj Mishra.

Παρά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο στη Ρωσία, αλλά και τις σημαντικές ήττες στο πεδίο της μάχης, η Μόσχα δεν φαίνεται έτοιμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Αντιθέτως, έχει απαντήσει με την επιστράτευση πρόσθετων στρατευμάτων και την καταστροφή ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν το τελευταίο διάστημα αναλυτές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω, ως απάντηση στην απόφαση της Δύσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Στο… πλευρό του Πούτιν

Στο μεταξύ, όπως παρατηρεί το Bloomberg, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σημαντικός αριθμός Ρώσων έχει απογοητευτεί από τον ηγέτη τους. Αυτοί που αμφισβητούν το αφήγημά του ότι μια ηθικά παρακμασμένη Δύση εναντιώνεται εναντίον της χώρας τους είναι λίγοι.

Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι λαοί και οι κυβερνήσεις του Παγκόσμιου Νότου, που υποφέρουν περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, στρέφονται αποφασιστικά εναντίον του ρώσου προέδρου Πούτιν, ούτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού βλέπει τη ρωσική εισβολή ως διαφορετική από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Στην Ινδία, που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος της Δύσης, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι ερωτηθέντες κατηγορούσαν είτε το ΝΑΤΟ είτε τις ΗΠΑ παρά τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι καν ξεκάθαρο αν οι περισσότεροι άνθρωποι στα δυτικά έθνη υποστηρίζουν την εμβάθυνση της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η γνώμη τους δεν ζητείται σχεδόν καθόλου.

Για παράδειγμα, οι Γερμανοί που διχάστηκαν για το ζήτημα της αποστολής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία διεξήγαγαν τουλάχιστον μια μακρά εσωτερική συζήτηση. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις και μετά βίας ενημέρωσαν τους πολίτες τους προτού παράσχουν πιο προηγμένο οπλισμό στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν AP

Το ”σκοτεινό” παρελθόν των δυτικών ελίτ

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δυτικές κυβερνήσεις επωφελούνται σήμερα από μια ευρεία και σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη συναίνεση μεταξύ των think tanks και των κυρίαρχων Μέσων: Η ήττα της Ρωσίας, αν όχι η απόλυτη συνθηκολόγηση, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και του μέλλοντος της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους. Αυτό μπορεί να είναι σωστό.

Όμως, οποιαδήποτε άποψη ότι οι πολιτικές ελίτ και οι ελίτ των μέσων ενημέρωσης υποθέτουν σωστά και δρουν με σύνεση θα πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με τα πεπραγμένα τους τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι μεγάλες χώρες της δυτικής συμμαχίας ήταν συνένοχες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Οι πολιτικοί ηγέτες βάδισαν προς τις εύκολα προβλέψιμες καταστροφές, συνοδευόμενοι από την υποστήριξη μέσων ενημέρωσης -από το Fox News μέχρι τον Economist που “έπνιξαν” σκόπιμα τις αντίθετες φωνές.

Υπάρχει σοβαρός λόγος να ανησυχούμε όταν, ατιμώρητοι ακόμη για τις ολέθριες ατασθαλίες τους, πολλοί στο πνευματικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Δύσης επευφημούν και πάλι μια στρατιωτική επέμβαση, αυτή τη φορά εναντίον του ηγέτη μιας χώρας που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ακόμη χειρότερα, οι υπόλοιποι από εμάς δεν φαίνεται να ενοχλούνται αρκετά από αυτό το… θέαμα των ελίτ, οι οποίες για άλλη μια φορά λαμβάνουν αποφάσεις που αλλάζουν την ιστορία και τη γεωγραφία χωρίς επαρκή δημοκρατική εποπτεία.

Στις χώρες όπου σημειώθηκαν οι πολιτικοί σεισμοί των τελευταίων ετών, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνώμενων θα μπορούσαν εύκολα να διευρυνθούν και πάλι. Όπως απέδειξε εύστοχα ο Ντόναλντ Τραμπ, οι λαϊκιστές είναι πάντα έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια με ατελείωτους, ακριβούς και μη κερδοφόρους πολέμους.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2023 LIBKOS/AP

Το δυσοίωνο μέλλον

Όπως εκτιμά ο συντάκτης του κειμένου, το μέλλον της Ουκρανίας ως δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο θολό, αν σκεφτεί κανείς την πρόσφατη μοίρα των χωρών που δέχτηκαν όπλα και δολάρια.

Ούσα μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες πριν από τον πόλεμο, φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την προοπτική μιας έντιμης και υπεύθυνης ελίτ. Στον τελικό απολογισμό των οικονομικών και ηθικών ατασθαλιών κατά τη διάρκεια του πολέμου, το πρόσφατο σκάνδαλο με εμπλοκή αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα αποδειχθεί μάλλον ήσσονος σημασίας.

Υπάρχουν πάρα πολλά σημάδια ότι η αναζήτηση συμμάχων σε αυτό που ουσιαστικά είναι πλέον ο πόλεμος της Δύσης κατά της Ρωσίας επηρεάζει την πολιτική και ηθική κρίση.

Έτσι, η Ινδία παρουσιάζεται συστηματικά στη Δύση ως αντίβαρο στους Κινέζους και Ρώσους, παρά τογεγονός ότι η κυβέρνησή της εντείνει την επίθεσή της κατά της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι η χώρα αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Μεταξύ των απλών ιστορικών διδαγμάτων που παραμελούνται είναι ότι οι κυβερνήσεις παντού είναι επιρρεπείς στο να γίνονται πιο απερίσκεπτες, καθώς η στρατιωτική κλιμάκωση αρχίζει να φαίνεται ως η μόνη οδός προς την ειρήνη. Οι ηγέτες της Ιαπωνίας εξοπλίζουν τη χώρα τους σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και με το κόστος της διόγκωσης του ήδη μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, τέτοια σημάδια ανευθυνότητας είναι εξίσου εμφανή και στα δυτικά πολιτικά κατεστημένα, τα οποία προσπαθούν να επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στο εξωτερικό, ακόμη και όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με τις οικονομικές κρίσεις στο εσωτερικό.

Αποτελούν την πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση που έχουμε για μια μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη ανάφλεξη μπροστά μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version