Πολιορκία του Azovstal: Γιατί δεν έγινε ακόμα επίθεση – “Να μη περάσει μύγα” λέει ο Πούτιν

Πολιορκία του Azovstal: Γιατί δεν έγινε ακόμα επίθεση – “Να μη περάσει μύγα” λέει ο Πούτιν
ILYA PITALEV/Sputnik/AFP

Εντολή να μην γίνει επίθεση στο Azovstal αλλά να αποκλειστεί όλη η περιοχή έδωσε ο Πούτιν. Έκκληση από την αντιπρόεδρο της Ουκρανίας για άμεση απομάρυνση τραυματιών και αμάχων. Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο.

Εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκήσουν τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Azovstal παρά να τους επιτεθούν, εδωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας κατα την συνάντηση που είχαν, όπου ο Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας οτι η Μαριούπολη  βρίσκεται πια εξ ολοκλήρου σε ρωσικά χέρια.

Οπως είπε ο Πούτιν στον Σόιγκου θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

“Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί”, δήλωσε ο Πούτιν.

“Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη”, συνέχισε. “Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα”.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν. «Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

“Αφήστε τους να φύγουν”

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα”, σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ.

“Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη”, σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στην βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Πάνω από 1.000 πτώματα αμάχων στα νεκροτομεία του Κιέβου

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ουκρανή αξιωματούχος, περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου ενώ οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, το Μάρτιο.

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα