Ουκρανία: “Σκοτώναμε παιδιά και αμάχους” – Σοκαριστικές αποκαλύψεις διοικητών της Wagner

Ουκρανία: “Σκοτώναμε παιδιά και αμάχους” – Σοκαριστικές αποκαλύψεις διοικητών της Wagner
Μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner AP Photo/Dmitri Lovetsky

Πρώην διοικητές της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner περιέγραψαν σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή τους τις θηριωδίες που διέπραξαν στην Ουκρανία. Αποφάσισαν να μιλήσουν λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν, υποστήριξαν.

Σοκαριστικές και άκρως αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις δύο πρώην διοικητών της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων, Wagner, οι οποίοι παραδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ότι κατά την επιδρομή τους στο Μπαχμούτ, το Σολεντάρ και το Ντονιέτσκ της Ουκρανίας, προχώρησαν σε εκτεταμένες θηριωδίες, όπως την εκτέλεση τουλάχιστον 20 παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με το Politico, κατά τη διάρκεια των βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεών τους, τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Gulagu.net, οι πρώην διοικητές της Wagner, Azmat Uldarov και Alexey Savichev, αφηγούνται λεπτομερώς δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις, όπως τη χρήση εκρηκτικών για την ανατίναξη λάκκων με περισσότερους από 50 τραυματίες μέσα ή τη δολοφονία συμπατριωτών τους, που αρνήθηκαν να συνεχίσουν την εισβολή.

Οι πρώην διοικητές δήλωσαν ακόμη στον επικεφαλή της Gulagu.net, Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, πως ο αρχηγός και ιδρυτικής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ήταν αυτός που έδινε προσωπικά εντολές για εν ψυχρώ εκτελέσεις και δολοφονίες αμάχων.

Ο Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, εκτός από το βίντεο, δημοσίευσε και αρκετά έγγραφα και φωτογραφίες προκειμένου να αποδείξει ότι οι δύο Ρώσοι μαχητές πολέμησαν πράγματι στην Ουκρανία για έως και έξι μήνες, ενώ όταν επέστρεψαν στη Ρωσία, τιμήθηκαν με μετάλλια και χρηματικά έπαθλα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, αποφάσισαν να μιλήσουν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών και των βασανιστηρίων που υπέστησαν οι ίδιοι, και τώρα επιχειρούν να πουν την αλήθεια για τα εγκλήματα της οργάνωσης Wagner στην Ουκρανία, τόσο εναντίων Ουκρανών πολιτών όσο και των ίδιων των συντρόφων τους.

Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο με τις μαρτυρίες των διοικητών της Wagner:

“Σκότωσα παιδιά με τα χέρια μου”

Ο Uldarov, ένας από τους πρώην διοικητές της μισθοφορικής οργάνωσης αποκάλυψε πως “σκότωσε παιδιά με τα ίδια του τα χέρια”.

“Καθώς μπήκαμε στο Soledar και το Bakhmut, πήραμε την εντολή να καταστρέψουμε τους πάντες. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Ένα μικρό κορίτσι φώναζε, δεν ξέρω αν ήταν 5 ή 6 ετών. Και την πυροβόλησα. Μια ελεγχόμενη βολή στο κεφάλι”, περιέγραψε.

Μετά τη δημοσιοποίηση των μαρτυριών τους, ο Πριγκόζιν αρνήθηκε ότι οι μαχητές του σκότωσαν ποτέ παιδιά ή αμάχους. ενώ σύμφωνα με τον Οσέτσκιν, και οι δύο πρώην μαχητές άρχισαν να δέχονται απειλές.

Ο Πριγκόζιν επιστρέφει στην εύνοια του Πούτιν;

Σημειώνεται ότι οι μαρτυρίες τους έρχονται την ώρα που ο Πριγκόζιν φαίνεται “να επιστρέφει στην εύνοια” του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από μια σιωπηρή διαμάχη μηνών, που, όπως σημειώνει το Politico, προκλήθηκε από την κριτική του Πριγκόζιν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τον κομπασμό του ότι η ομάδά του είναι πιο αποτελεσματική από τις τακτικές ρωσικές δυνάμεις στο πεδίο της μάχης.

“Ο Πριγκόζιν φαίνεται να ανακτά κάποια εύνοια του Πούτιν, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του ρωσικού συμβατικού στρατού να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του είχε θέσει ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της χειμερινής επίθεσης στο Ντονμπάς”, ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην τελευταία του ενημέρωση για την Ουκρανία.

“Οι δυνάμεις της Βάγκνερ φαίνεται να λαμβάνουν ενισχύσεις, πυρομαχικά και πολιτική αναγνώριση – κάτι που αποτελεί έντονη απόκλιση από τις προηγούμενες προσπάθειες του Κρεμλίνου να εξαντλήσει τις δυνάμεις της οργάνωσης στο Μπαχμούτ, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023″, προσθέτει.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Πριγκόζιν είχε εκφράσει έντονα παράπονα ότι το υπουργείο Άμυνας δεν του επέτρεπε να στρατολογήσει περισσότερους αιχμαλώτους και πως δεν έστελνε αρκετά όπλα στις δυνάμεις της Wagner, που βρίσκονταν στο μέτωπο.

Ουκρανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα για τις θηριωδίες της Wagner

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πρώην διοικητές, Uldarov και Savichev, στρατολογήθηκαν από ρωσικές φυλακές στο πλαίσιο του προγράμματος στρατολόγησης κρατουμένων από τον Πριγκόζιν και τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία “Σχέδιο Κ”. Για την εφαρμογή του σχεδίου, ο Πούτιν είχε δώσει χάρη στους πρώην κατάδικους.

Πλέον, οι Ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα βασισμένοι στις μαρτυρίες τους. Έρευνα έχει επίσης ξεκινήσει και για το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο με έναν μισθοφόρο της Wagner, να αποκεφαλίζει Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου.

Να σημειωθεί ότι ο Uldarov, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, δήλωσε ότι τα πράγματα που έκανε και είδε στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ συνιστούν ακόμη πιο φρικτές εικόνες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα