Ουκρανία: Βίντεο από την διάσωση αμάχων στο Αζοφστάλ – “Δεν είδαμε τον ήλιο τόσο καιρό”

Ουκρανία: Βίντεο από την διάσωση αμάχων στο Αζοφστάλ – “Δεν είδαμε τον ήλιο τόσο καιρό”
twitter

Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ. Στη Ζαπορίζια οι πρώτοι 100 άμαχοι που διασώθηκαν. Συνεχίζεται τη Δευτέρα η απομάκρυνση αμάχων από τις άλλες περιοχές της Μαριούπολης.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο από τη διάσωση των πρώτων αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο NEXTA απεικονίζει τον ουκρανικό στρατό να βοηθά τους ανθρώπους να βγουν από το κατεστραμμένο εργοστάσιο, με τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και τα Ηνωμένα Έθνη να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης και τις πρώτες μαρτυρίες για τη ζωή στα τούνελ του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να προκαλούν αίσθηση.

Μία από αυτές ανήκει στην 37χρονη Natalia Usmanova, η οποία, όπως αναφέρει το BBC, περιέγραψε τι επικρατούσε στα υπόγεια όταν σημειώνονταν βομβαρδισμοί.

“Φοβόμουν ότι το καταφύγιο δεν θα το άντεχε, είχα τρομερό φόβο”, είπε. “Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, ήμουν υστερική, ο σύζυγός μου μπορεί να το εγγυηθεί: Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα υποχωρούσε. Δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό“, πρόσθεσε. “Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι περάσαμε – τον τρόμο. Έζησα εκεί, δούλεψα εκεί όλη μου τη ζωή, αλλά αυτό που είδαμε εκεί ήταν απλώς τρομερό”, κατέληξε.

Στη Ζαπορίζια οι πρώτοι 100 άμαχοι από το Αζοφστάλ

Η εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, λιμάνι που πολιορκείται από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, “άρχισε” και σχεδόν 100 άμαχοι κατευθύνονται προς “το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία“, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Η απομάκρυνση των αμάχων από το Αζοφστάλ άρχισε. Μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων κατευθύνεται προς το ελεγχόμενο έδαφος (από την Ουκρανία). Αύριο θα τους υποδεχτούμε στη Ζαπορίζια” δυτικά της Μαριούπολης, έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

“Ευχαριστώ την ομάδα μας! Εργάζονται με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ για να απομακρύνουν τους αμάχους που παραμένουν στο έδαφος του εργοστασίου”, πρόσθεσε.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Ria Novosti είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι 40 πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από το έδαφος του εργοστασίου Αζοφστάλ, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό, και μεταφέρθηκαν σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο της Μόσχας στα ανατολικά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό με σκηνές στο χωριό Μπεζιμενέ, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαριούπολης και των ρωσικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ βοήθησαν στην επιχείρηση εκκένωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ.

“Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα μέρη της σύγκρουσης”, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Γενεύη, χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Η απομάκρυνση αμάχων από τις άλλες περιοχές της Μαριούπολης, θα συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας (02/05), όπως ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι ακόμα στη Μαριούπολη, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από βδομάδες βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Βομβαρδισμοί στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντανιέτσκ – Οκτώ άμαχοι νεκροί

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντανιέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση, ανακοίνωσαν οι περιφερειάρχες.

‘Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ντανιέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι στη Λίμαν”, ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας πως άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στην πόλη από όπου αναγκάστηκε πρόσφατα να αποσυρθεί ο ουκρανικός στρατός.

Πρόσθεσε ότι ένας άμαχος υπέκυψε στα τραύματά του στην Μπαχμούτ, πόλη που απέχει περισσότερο από το μέτωπο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, κυβερνήτης του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), έκανε από την πλευρά του λόγο μέσω Telegram για τρεις άμαχους νεκρούς και οκτώ τραυματίες χθες σε πλήγματα εναντίον συνοικιών της πόλης και άλλων κοινοτήτων της περιφέρειας.

Η Λίμαν, πόλη 20.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκκενώθηκε κατά μεγάλο μέρος της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν ήδη τα περίχωρά της, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη, με τις δυνάμεις του άφαντες ή σε καμουφλαρισμένες θέσεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγαν πρόσφατα εκεί.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πρόσφατα ότι η κατάσταση είναι “δύσκολη” στο Ντονμπάς, λεκάνη όπου βρίσκονται μεταλλεία στην ανατολική Ουκρανία, στόχο προτεραιότητας των ρωσικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στη χώρα την 24η Φεβρουαρίου.

Ερευνώνται πάνω από 9.000 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας είπε ότι το γραφείο της ανοίγει νέες υποθέσεις για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, με συνολικά 9.158 ποινικές υποθέσεις “που αφορούν αμιγώς εγκλήματα πολέμου”.

“Έχουμε ήδη εντοπίσει συγκεκριμένους εγκληματίες πολέμου», είπε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα. “Υπάρχουν 15 άνθρωποι στην περιοχή του Κιέβου, για παράδειγμα, εκ των οποίων οι 10 στην Μπούτσα. Θα λογοδοτήσουν για βασανιστήρια, βιασμούς και λεηλασίες.”

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς κατονόμασαν δέκα Ρώσους στρατιώτες την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτους για διάφορα εγκλήματα στην Μπούτσα.

Σχετικά με την αναγνώριση των θυμάτων στην Μπούτσα, η Βενεντίκτοβα είπε ότι ορισμένα πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν και συλλέγονται δείγματα DNA.

“Δυστυχώς, έχουμε λόγους να ανοίγουμε νέες υποθέσεις κάθε μέρα: θάνατοι αμάχων, βομβαρδισμοί, απέλαση πολιτών και παιδιών μας στα κατεχόμενα και στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους κ.λπ.”, είπε.

Ανέφερε ότι οι υποθέσεις αφορούν τις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ και του Σούμι. Η Βενεντίκτοβα πρόσθεσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει διεθνή βοήθεια στις έρευνές της.

“Τώρα έχουμε μια ομάδα Γάλλων ειδικών και ειδικών από τη Σλοβακία. Περιμένουμε τους ειδικούς από τη Λιθουανία την επόμενη Τρίτη”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα