Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό στη Σρι Λάνκα

Παγκόσμια κατακραυγή για το μακελειό στη Σρι Λάνκα
Μακελειό στη Σρι Λάνκα AP

Πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες ανά την ηφύλιο καταδικάζουν το μπαράζ φονικών επιθέσεων που σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Την καταδίκη της για τις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, εκφράζει η διεθνής κοινότητα.

Πάπας Φραγκίσκος: Δίπλα στα θύματα της τόσο σκληρής βίας

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στην παραδοσιακή πασχαλινή λειτουργία την οποία ακολούθησε το αναστάσιμο μήνυμά του Urbi et Οrbi (Στην πόλη και στον κόσμο), εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, που βύθισαν στο πένθος την Κυριακή του Πάσχα, λέγοντας ότι βρίσκεται δίπλα «σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο σκληρής βίας».

«Πληροφορήθηκα με θλίψη και οδύνη την είδηση για τις σοβαρές επιθέσεις που ακριβώς σήμερα, την ημέρα του Πάσχα, έφεραν πένθος και οδύνη σε πολλές εκκλησίες και σε άλλα σημεία συνάντησης στη Σρι Λάνκα», είπε ο πάπας.

«Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια εγγύτητά μου με τη χριστιανική κοινότητα, που επλήγη την ώρα της προσευχής, και σε όλα τα θύματα αυτής της τόσο ωμής βίας», πρόσθεσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Αποτροπιασμός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, ανήμερα του εορτασμού του Πάσχα των Δυτικών, σε Εκκλησίες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, προκαλώντας τον θάνατο σε δεκάδες συνανθρώπους μας και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ο Παναγιώτατος καταδικάζει απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και κάθε πράξη μίσους, βίας και φονταμενταλισμού, απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται, και καλεί όλους να εργαστούν, μέσω του διαλόγου και σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, για τη διαφύλαξη του αγαθού της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειές τους, ενώ εύχεται κουράγιο και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ταυτόχρονα, εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή της προς την τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την κυβέρνηση και τον λαό της Σρι Λάνκα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο και του ζήτησε να μεταφέρει το παραπάνω μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τη Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα, τις Αρχές και συνολικά στον λαό της Σρι Λάνκα.

Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο Twitter «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα. 

«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!». 

 

Μέρκελ: Δεν πρέπει να υπερισχύσει το μίσος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. 

Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο Twitter.

“Βαθιά θλίψη” για τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «σθεναρά» τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα. «Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο τουίτερ. 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Γιούνκερ: Φρίκη και θλίψη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».

«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Έκκληση για ενότητα από την Μέι

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα. 

«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο τουίτερ, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες». Σε ένα πασχαλινό μήνυμα που είχε μεταδοθεί λίγες ώρες πριν από τις εκρήξεις η Τερέζα Μέι είχε προσφέρει την υποστήριξή της στους χριστιανούς που εκτίθενται σε «τεράστιο κίνδυνο» λόγω της πίστης τους. 

«Εκκλησίες γίνονται στόχοι επιθέσεων. Χριστιανοί δολοφονούνται. Οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του καθενός, όποια κι αν είναι η θρησκεία του, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα εν ειρήνη.»

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα