Παγώνουν τα χαμόγελα του Ισραήλ για τις σχέσεις με το Λευκό Οίκο

Παγώνουν τα χαμόγελα του Ισραήλ για τις σχέσεις με το Λευκό Οίκο

Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ μπορεί να δυσκολέψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, δηλώνει ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων στα κατεχόμενα εδάφη μπορεί να δυσκολέψει την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

“Ενώ δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των οικισμών αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη, η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων οικισμών πέρα από τα σημερινά τους όρια μπορεί να αποβεί μη σκόπιμη στην επίτευξη του στόχου αυτού”, είπε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων οικισμών πέρα από τα σημερινά τους όρια μπορεί να αποβεί μη σκόπιμη

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ “δεν έχει λάβει επίσημη θέση για την εποικιστική δραστηριότητα” και ότι προσβλέπει στις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αργότερα στον μήνα αυτό.

Στο μεταξύ, το CNN μεταδίδει επικοινωνία του Ισραηλινού ηγέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την Πέμπτη στην οποία η διοίκηση Τραμπ επιβεβαίωσε την αφοσίωση των ΗΠΑ στους πιστούς συμμάχους και συνεργάτες, όπως είπε ο Τίλερσον και πρόσθεσε πως βασικό μέλημα του είναι τα συμφέροντα και η ασφάλεια των Αμερικανών.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαφωνήσει έντονα με την απόφαση Ομπάμα να περάσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζε την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ. Επιπλέον, η συνομιλία του με τον Νετανιάχου αμέσως μετά την ανάληψη εξουσίας περιγράφεται και από τις δύο πλευρές ως ιδιαίτερα θερμή.

Τα σχέδια εποικισμού Νετανιάχου είναι τα πρώτα έπειτα από 20 χρόνια στη Δυτική Όχθη και η δημιουργία χιλιάδων σπιτιών αποτελεί προσπάθεια του Ισραηλινού να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, έπειτα από την εκκένωση της Αμόνα. Η εκκένωση και κατεδάφιση του οικισμού της Αμόνα αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο διαπίστωσε πως τα κτίρια είχαν ανεγερθεί σε ιδιωτική παλαιστινιακή ιδιοκτησία. Εκτελώντας τη δικαστική απόφαση, οι ισραηλινές δυνάμεις έβγαλαν διά της βίας επιπλέον 200 Ισραηλινούς πολίτες που είχαν οχυρωθεί σε μια αυτοσχέδια συναγωγή.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ CNN

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα