Παιχνίδι με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή – Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν

Διαβάζεται σε 5'
Aντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ
Aντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ AP

Φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί το άνευ προηγουμένου χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, τη νύχτα του Σαββάτου. Στραμμένα τα βλέμματα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Από μια κλωστή κρέμεται η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 300 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου αποφάσισαν να λάβουν σχετικές αποφάσεις για την απάντηση του Ισραήλ σήμερα, Κυριακή, σε έκτακτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τα τρία αυτά πρόσωπα αναμένεται να αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.

Η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στις κρίσιμες ώρες που προηγήθηκαν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση λίγα λεπτά μετά το τηλεφώνημα, στην οποία αναφέρεται ότι δεν έδωσε ρητές συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι» είχαν καταρριφθεί. Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του κράτους».

«Έχετε μια νίκη. Κρατήστε τη» φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που επικαλείται η ιστοσελίδα Axios, ο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν και δεν θα υποστηρίξουν τέτοιες ενέργειες.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, και ζήτησε από το Ισραήλ να ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε απάντηση κατά του Ιράν.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου AP

Τα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το μοναδικό θύμα από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 7χρονο κορίτσι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους, ενώ μια νότια στρατιωτική βάση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης εδώ και μια εβδομάδα ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επικεντρώσει ακριβώς σε ένα τέτοιο σενάριο: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Το Ιράν, από την πλευρά του, ελπίζει σαφώς σε μια ήπια αντίδραση. Σε μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη υπό τον φόβο αντιποίνων ανέφερε ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να να επιχειρήσει εναντίον τους θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, ωστόσο θεωρείται πιθανό ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν τη φιλοδοξία τους.

Το NBC News μετέδωσε, το βράδυ του Σαββάτου, ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Αμερικανικής κυβέρνησης «ανησυχούν πως το Ισραήλ θα μπορούσε να προβεί σε μια βιαστική κίνηση ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν, χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις».

Το δημοσίευμα προσέθετε, δε -επικαλούμενο τρεις ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Μπάιντεν- ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του πως ο Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση». Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η κατάρρευση του συνασπισμού του και οι νέες εκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, στο τραπέζι του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και του Ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα εξής σενάρια:

  1. Πλήγματα στις ιρανικές βάσεις απ’ όπου εκτοξεύτηκαν τα drones και οι πύραυλοι
  2. Πλήγματα σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.
  3. Καμία προσώρας απάντηση επί του πεδίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι» μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης, με τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή να κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα