Παπούα Νέα Γουινέα: Φονική κατολίσθηση με 100 νεκρούς

Διαβάζεται σε 2'
Παπούα Νέα Γουινέα: Φονική κατολίσθηση με 100 νεκρούς
AP

Η κατολίσθηση στη Νέα Γουινέα προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριά της Νέας Γουινέας από την κατολίσθηση που σημειώθηκε την Πέμπτη (23/5).

Συγκεκριμένα οι αρχές κάνουν αναφορά για 6 χωριά που επλήγησαν από τις καταστροφές και το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή. 

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ένγκα,Πέτερ Ιπάτας δήλωσε πως η κατολίσθηση αυτή προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές, αλλά προς το παρόν δεν έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό.

Η κατολίσθηση έγινε γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν και από αυτήν επλήγη κυρίως το χωριό Καοκαλάμ, στην επαρχία Ένγκα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Γουινέας,Τζέιμς Μαράπε, ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση, αλλά θα φροντίσει για την αντιμετώπισή της. “Αποστέλλουμε αξιωματούχους (υπηρεσιών αντιμετώπισης) καταστροφών, την Αμυντική Δύναμη PNG, και την υπηρεσία Έργων και Αυτοκινητοδρόμων για να συναντήσουν επαρχιακούς και τοπικούς αξιωματούχους στην Ένγκα και να αρχίσουν επίσης σωστικές προσπάθειες, την ανάσυρση πτωμάτων και την ανοικοδόμηση υποδομών”, πρόσθεσε ο Μαράπε. “Θα ενημερώσω περαιτέρω όταν θα είμαι πλήρως ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια ζωών”.

Το αυστραλιανό δίκτυο ABC και μέσα ενημέρωσης της Παπούας Νέας Γουινέας υπολογίζουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατολίσθηση. Το Reuters όμως, δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εκτίμηση αυτή από ανεξάρτητη πηγή. Οι χωρικοί φοβούνται πως ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, μετέδωσαν επίσης τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Φαίνεται ότι πάνω από 100 σπίτια έχουν θαφτεί. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στα σπίτια αυτά”, σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος τοπικής ένωσης Βίνσεντ Πάτι.

Ένας φωτογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί, έκανε αναφορά για μείγμα βράχων και χώματος που αποκολλήθηκε από πλαγιά με πυκνή βλάστηση.

Δεκάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση τυχόν επιζώντων που έχουν εγκλωβιστεί στον σωρό λάσπης και βράχων. Εξοπλισμένοι με προβολείς, μαχαίρια και τσεκούρια προσπαθούν να καθαρίσουν την πλαγιά ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσαν ότι ειδοποιήθηκαν για την καταστροφή.

Καθώς βρίσκεται νότια του Ισημερινού, η περιοχή αυτή υφίσταται συχνά ισχυρές βροχοπτώσεις. Φέτος επλήγη από μεγάλες βροχές και πλημμυρικά επεισόδια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση τον Μάρτιο σε γειτονική επαρχία της Ένγκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα