Paradise Papers: Ο Aμερικανός υπουργός Εμπορίου απαντά γιατί συνεργάστηκε με τους Ρώσους

Paradise Papers: Ο Aμερικανός υπουργός Εμπορίου απαντά γιατί συνεργάστηκε με τους Ρώσους
Ο Wilbur Ross AP

Ο Γουίμπουρ Ρος συμμετέχει σε ναυτιλιακή εταιρεία που λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια ετησίως από εταιρεία της οποίας κύριοι ιδιοκτήτες είναι ο γαμπρός του Πούτιν και ένας Ρώσος ολιγάρχης

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα ανάρμοστο στις επενδύσεις του σε ναυτιλιακή εταιρία που έχει σημαντικούς δεσμούς με το στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε σήμερα δημοσιογράφος του BBC.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρος διατήρησε μερίδιο στη ναυτιλιακή εταιρεία Navigator Holdings Ltd., η οποία είναι καταχωρισμένη στις Νήσους Marshall, στο Νότιο Ειρηνικό.

Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της Navigator, που έχουν συνεισφέρει πάνω από 68 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το 2014 μέχρι σήμερα, είναι η εταιρεία φυσικού αερίου και πετροχημικών της Μόσχας Sibur.

Δύο από τους κύριους ιδιοκτήτες της είναι ο Kirill Shamalov, που έχει παντρευτεί τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, και ο Gennady Timchenko, ο ολιγάρχης που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο των ΗΠΑ, εντάσσεται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου. Ένας άλλος ισχυρός ιδιοκτήτης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sibur, Leonid Mikhelson, ο οποίος ελέγχει μια ενεργειακή εταιρεία, που επίσης ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τον ρόλο που έπαιξε στην ισχυροποίηση του Putin.

«Το γεγονός ότι (η Sibur) τυγχάνει να είναι ρωσική εταιρία δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό», δήλωσε ο Ρος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, που ανάρτησε στο Twitter αποσπάσματα από συνέντευξη μαζί του.

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα