Παραζάλη στην Ανατολική Μεσόγειο

Παραζάλη στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, με φόντο τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ακιντζί μίλησε για ένταση αν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Τι ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του Ισραήλ

τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο", δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα “Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων” ανέφερε ακόμη πως αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι Τ/Κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και δεν θα γίνουν νομός της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες πλευρές και όλους.

Υποστήριξε ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της ε/κ ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η "ε/κ διοίκηση" δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

“Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς ακόμη και αν είναι δύσκολο εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και μέχρι τον Ιούλιο μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση”, ανέφερε.

Οι γεωτρήσεις αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή

Πρόσθεσε ότι άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ όπως είπε μπορεί από τον Ιούλιο και μετά η πρόθεση της ε/κ πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή. “Τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση αλλά να είναι αιτία για συνεργασία”, πρόσθεσε.

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη: “Αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς ως Τ/Κ θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ‘τδβκ’ ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα με την δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία”, ανέφερε.

Στον χάρτη που δημοσίευσε ο Φιλελεύθερος, σημειώνονται με κόκκινα τετράγωνα οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία

Παραζάλη στην Ανατολική Μεσόγειο

Η θέση του Ισραήλ παραμένει ως έχει

"Η θέση του Ισραήλ παραμένει ως έχει στα ενεργειακά", όπως έγινε γνωστό μέσω λογαριασμού στο twitter, μετά την συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Σαούλ Μέριντορ στο Anadolu που προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων.

Όπως αναφέρεται στο λογαριασμό "Ισραήλ στην Κύπρο" στο twitter, σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, η θέση τους δεν έχει αλλάξει.

«Καμία παρέμβαση στις σχέσεις άλλων χωρών. Αυτό έχει διευκρινιστεί και με την κυπριακή κυβέρνηση», προστίθεται.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ,προκάλεσαν έντονο προβληματισμό αφού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ο Μέριντορ είχε ταχθεί υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην ΑΟΖ βορείως της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφερόταν πως κατά τον Μέριντορ, «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία, για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία και πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της ‘Νότιας Κύπρου’».

(Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, www.sigmalive.com, Φωτογραφία: AP Images/Petros Karadjias)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Λευκωσία απαντά στις τουρκικές απειλές

Κουμουτσάκος: ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ να απαντήσουν στις τουρκικές απειλές

SHARE:

24Media Network