Παρίσι: Τα κλειδιά στην πρώην ερωμένη του Ολάντ, Αν Ινταλγκό. Έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης

Παρίσι: Τα κλειδιά στην πρώην ερωμένη του Ολάντ, Αν Ινταλγκό. Έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης

Στους σοσιαλιστές παρέμεινε ο δήμος του Παρισιού. Νικήτρια η η 54χρονη Αν Ινταλγκό, πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Η "αμαρτωλή" σχέση με τον Φρανσουά Ολάντ

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, μπορεί να προελαύνει, ωστόσο το Παρίσι έμεινε στον έλεγχο των σοσιαλιστών.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού, συγκέντρωσε το με 54,5% των ψήφων.

Η 40χρόνη Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφια της κεντροδεξιάς και στενή συνεργάτης του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί έλαβε περίπου το 45,5% των ψήφων.

Η Μαρίν Λεπέν έχει πάντως κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Το κόμμα της συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 9% και κέρδισε τουλάχιστον 6 πόλεις.

Η Αν Ινταλγκό, είναι το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ και μέλος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά τον πρώτο και δεύτερο γύρο οι περίπου 1,2 εκατ. Παριζιάνοι ψηφοφόροι εξέλεξαν τους 527 συμβούλους για τα δημοτικά συμβούλια των 20 διαμερισμάτων. Μετά την εκλογή των συμβούλων, αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων κάθε διαμερίσματος, ορίζονται οι 163 σύμβουλοι, που θα συνεδριάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Παρισίων.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που ισχύει από το 1982, οι λίστες που έχουν την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κερδίζουν το ήμισυ των εδρών που προβλέπονται για το διαμέρισμα. Οι υπόλοιπες έδρες των συμβούλων μοιράζονται αναλογικά στις υπόλοιπες λίστες, συμπεριλαμβανόμενης και της λίστας που έχει κερδίσει. Το σύστημα αυτό δίνει ένα τεράστιο "μπόνους" στην πρώτη λίστα.

Σημειώνεται ότι η Αν Ινταλγκό έχει υπάρξει σύντροφος του σημερινού Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η φημολογούμενη σχέση και το...παιδί με τον Ολάντ

Η Ινταλγκό υπήρξε μια από τις γυναίκες που φερόταν να έχει σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο. Από το 2002 μάλιστα είχε κυκλοφορήσει-κυρίως σε ιντερνετικά φόρουμ και μπλογκ- η φήμη ότι περίμενε και παιδί από τον Φρανσουά Ολάντ.

Τα ροζ σενάρια φούντωσαν ξανά κατά την διάρκεια των περιφερειακών εκλογών του 2004, ενώ η σοσιαλίστρια φέρεται να είχε δεχθεί "τα πυρά" της ζήλιας, της πρώην συντρόφου του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο, το 2012, ο Ολάντ είχε απονείμει στην Ινταλγκό το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και λίγο αργότερα οι φήμες για την σχέση τους επανήλθαν μέσω twitter. Τότε η πολιτικός κινήθηκε νομικά κατά της αμερικανικής εταιρείας με την ελπίδα να δώσει τέλος στην ατελείωτη σεναριολογία, ενώ η ίδια είχε δηλώσει ότι ως ανερχόμενη γυναίκα πολιτικός πρέπει να μάθει να "θωρακίζεται" απέναντι σε τέτοιες απρέπειες.

Ανασχηματισμός

Όπως αναφέρει το "Έθνος", οι Σοσιαλιστές υπέστησαν βαρύ πλήγμα στις δημοτικές κυρίως εξαιτίας των επιδόσεων της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας.

Το κεντροδεξιό UMP επικράτησε σε αρκετές πόλεις-κλειδιά όπως η Τουλούζη και η Λιμόζ, ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν που είχε καταφέρει να εκλέξει δήμαρχο από τον πρώτο κιόλας γύρο, έθεσε υπό τον έλεγχό του περί τις 15 πόλεις εκ των οποίων οι 11 είναι άνω των 9.000 κατοίκων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό- η καρέκλα του οποίου "τρίζει" - παραδέχθηκε ότι η ετυμηγορία της κάλπης ήταν "μια ήττα για την κυβέρνηση και την (σοσιαλιστική) πλειοψηφία".

"Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο… Ο πρόεδρος θα αντλήσει τα συμπεράσματα και θα το κάνει προς όφελος της Γαλλίας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στον επικείμενο ανασχηματισμό στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο Ολάντ που πρόκειται να απευθυνθεί- πιθανώς με τηλεοπτικό διάγγελμα- στον γαλλικό λαό.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Έθνος)

SHARE:

24Media Network