Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

Διαβάζεται σε 2'
Τάνκερ (φωτογραφία αρχείου)
Τάνκερ (φωτογραφία αρχείου) Associated Press

Αναφορές για εισβολή ενόπλων σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Τουλάχιστον ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας.

Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ, ονόματι St Nikolas, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Πέμπτης στον Κόλπο του Ομάν.

Τουλάχιστον έξι ένοπλοι άνδρες με στρατιωτικές στολές επιβιβάστηκαν στο πλοίο και κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης.

Την πειρατεία επιβεβαίωσαν στο NEWS 24/7 και πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για πλοίο το οποίο φέρει ξένη σημαία, αλλά είναι ελληνικών συμφερόντων. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται πως ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι Έλληνας, ενώ υπάρχουν ακόμη 18 ναυτικοί από τις Φιλιππίνες.

Το τάνκερ στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καμιά επικοινωνία με το πλοίο

Για το περιστατικό κατάληψης πλοίου έχει ενημερωθεί και το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο μαζί με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής “πραγματοποιούν τις απαραίτητες ενέργειες” ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το πλοίο.

Όπως αναφέρει το Skynews, η κατάσταση παραμένει ασαφής, αλλά οι υποψίες έχουν πέσει στο Ιράν, καθώς το πλοίο είχε εμπλακεί σε νομική διαμάχη στις ΗΠΑ για κατάσχεση ενός εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου.

Το United Kingdom Maritime Trade Operations (UKTMO) έλαβε αναφορές από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουγε “άγνωστες φωνές μέσω τηλεφώνου” μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το σκάφος και ότι οι αρχές διερευνούν το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Περσικό Κόλπο.

Το επίμαχο τάνκερ

Για μήνες, το πλοίο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan) είχε ακινητοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Η Empire Navigation έχει έδρα την Αθήνα, γράφουν τα διεθνή πρακτορεία υποβάλλοντας αίτημα για σχόλιο.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ιράν και το Ομάν.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα