Πεντάγωνο: Ανεστάλη η παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 AP

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το θέμα με τα μαχητικά αεροσκάφη θα "ξεπαγώσει" αν η Άγκυρα δεν πάρει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολή της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, δήλωσε την Δευτέρα εκπρόσωπός του, εκτός και αν η Άγκυρα παραιτηθεί από τη δέσμευσή της να παραλάβει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αλλά ακόμα και να οδηγήσει στην ματαίωση της παράδοσης των αεροσκαφών ή και στην επιβολή γενικότερων κυρώσεων.

Μάλιστα κάτι τέτοιο προβλέπεται από την χρήση του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), καθώς η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση παράδοσης των F-35 στην Άγκυρα

ΗΠΑ προς Τουρκία: Αν θέλετε τα F-35, αγοράστε Patriot

ΗΠΑ: Πρόταση για αναθεώρηση των σχέσεων με την Τουρκία εξαιτίας των S-400

SHARE:

24Media Network