Στέβο Πεντάροφσκι: Ένας πρόεδρος "για όλους τους πολίτες" στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Στέβο Πεντάροφσκι και ο Ζόραν Ζάεφ
Ο Στέβο Πεντάροφσκι και ο Ζόραν Ζάεφ EPA

Ο νικητής των Προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι έστειλε ενωτικό μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του ενώ δήλωσε υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωατλαντικής πορείας της γειτονικής χώρας.

«Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών». Με αυτή τη δέσμευση, με πυκνές αναφορές σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων SDSM και DUI στον β' γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει αφού αναλάβει νέος πρόεδρος.

Παρά τις ανησυχίες ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπερνούσε το 40% στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, και παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες κάλπες από το 2016 και μετά, καθώς και από την πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το ποσοστό όσων προσήλθαν τελικά για να ψηφίσουν ξεπέρασε το 46%, καθιστώντας έγκυρη την εκλογική διαδικασία και αναδεικνύοντας νικητή τον Πεντάροφσκι με ποσοστό 51,83% (με καταμετρημένο το 98% των ψήφων) έναντι 44,57% της υποψήφιας του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σθεναρός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι θεωρεί, όπως είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει από νωρίς τα κεντρικά γραφεία του SMSM στα Σκόπια, ότι με την ψήφο της η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία. Μια συμφωνία που, όπως είχε σημειώσει μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγα 24ωρα πριν από τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι διασφαλισμένη με κάθε κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκλογή του Πεντάροφσκι αφού τυχόν αποτυχία της υποψηφιότητάς του θα έστελνε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, έτσι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θέτει ψηλά στην «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, για την υλοποίηση της οποίας, όπως επανέλαβε και χθες, η χώρα του χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα είναι αληθινοί φίλοι (...) μαζί θα οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τις χώρες και τους πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νικητής του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη φιλία και την ενότητα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η φιλία αυτή να αποτελέσει καλό παράδειγμα και σήμα για όλες τις χώρες του κόσμου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ζάεφ στο ευρωπαϊκό «προφίλ» του νέου προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει πλέον ευρωπαίο πρόεδρο. «Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Την ίδια ώρα, στο «στρατόπεδο» των ηττημένων διάχυτη ήταν η αναμενόμενη απογοήτευση, με τη Σιλιάνοφσκα να ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και να ζητεί την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Με μουσική και χορό οι πανηγυρισμοί για τη νίκη

Στην οδό Bihacka 8, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος SDSM, η ατμόσφαιρα ανέδιδε από νωρίς αισιοδοξία. Στελέχη του κόμματος άρχισαν να καταφτάνουν με το κλείσιμο της κάλπης. Λίγο αργότερα, κατά την ανακοίνωση των πρώτων νικητήριων αποτελεσμάτων από τον εκπρόσωπο Τύπου του SDSM, Κόστα Κοσταντίνοφ, τα... μπλουζ που ακούγονταν νωρίτερα από τα μεγάφωνα έδιναν τη θέση τους στο νταούλι και τον ζουρνά, με υποστηρικτές του Στέβο Πεντάροφσκι να στήνουν χορό στον προαύλιο χώρο, κρατώντας σημαίες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έξω από τα γραφεία, όπως και στην αίθουσα Τύπου -την ίδια όπου σχεδόν δυο χρόνια πριν, ο Ζόραν Ζάεφ με εμφανή τα σημάδια από τα πρωτοφανή επεισόδια βίας που είχαν προηγηθεί στη Βουλή έκανε δηλώσεις για όσα είχαν προηγηθεί- πληθώρα δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, εγχώριων και διεθνών, ανέμεναν από νωρίς τις δηλώσεις του Στέβο Πεντάροφσκι, με την πλειονότητα να τον θεωρεί βέβαιο νικητή.

Στελέχη του επιτελείου του Πεντάροφσκι εμφανίζονταν τις στιγμές εκείνες συγκρατημένα αισιόδοξα, στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μέσα κι έξω από τα γραφεία, μη θέλοντας να προδικάσουν το αποτέλεσμα και σεβόμενα, όπως τόνιζαν, τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. Ωστόσο, με τα πρώτα αποτελέσματα να καταφτάνουν, δείχνοντας το καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου των SDSM και DUI έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPNNE, τη συγκρατημένη αισιοδοξία αντικατέστησαν τα πλατιά χαμόγελα και ο ενθουσιασμός, με κάποιους από τους υποστηρικτές να ξεσπούν σε ιαχές επευφημίας για τον Πεντάροφσκι. Όταν έφτασε στα γραφεία του κόμματος για να κάνει δηλώσεις επικράτησε το αδιαχώρητο.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος

Βόρεια Μακεδονία: Ο Στέβο Πεντάροφσκι νικητής των προεδρικών εκλογών

SHARE:

24Media Network