Πέρασε το “διάταγμα για την ασφάλεια”, το μπαλάκι στον πρόεδρο της δημοκρατίας

Πέρασε το “διάταγμα για την ασφάλεια”, το μπαλάκι στον πρόεδρο της δημοκρατίας
O Iταλός Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι AP

Το διάταγμα για την ασφάλεια, έμπνευση του Ματτέο Σαλβίνι, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της ιταλικής Κυβέρνησης. Πλέον η εφαρμογή του περνά από τα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα ενέκρινε το λεγόμενο «διάταγμα για την ασφάλεια», με μέτρα που είχε προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι.

Μεταξύ των άλλων, το μέτρο προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη. Παράλληλα, στο διάταγμα περιέχεται η αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης (ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα) για τρομοκρατική δράση. Το σύστημα ανθρωπιστικής προστασίας θα αλλάξει και πρόκειται να αντικατασταθεί με άλλες μορφές στήριξης.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να αναθεωρήσει το ποσό που ξοδεύεται καθημερινά για κάθε αιτούντα άσυλο (σήμερα είναι στα τριάντα πέντε ευρώ), βάσει του μέσου όρου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε, τέλος, ότι «ο στόχος του είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να μπορέσουν να κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί που φιλοξενούν ρομά», αν και το θέμα αυτό δεν περιέχεται στο διάταγμα. Σειρά εθελοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράζουν ανησυχία για μέρος των μέτρων αυτών, διότι θεωρούν ότι μπορεί να περιοριστεί το κράτος δικαίου και η ίση μεταχείριση των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι έχουν ιταλική ή ξένη υπηκοότητα.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τώρα, αν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα, θα υπογράψει τη σειρά μέτρων που περιέχονται στο διάταγμα, ή αν θα κάνει αναφορά σε αναγκαία επαναδιατύπωσή τους, λόγω ενδεχόμενης παραβίασης του Συντάγματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα