Πέθανε ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς

Πέθανε ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ισραέλ Χόροβιτς
French actress Lea Drucker stands next to US play writer Israel Horovitz to announce the winner of the best director awards during the 23rd Molieres theatre award ceremony on Sunday, April 26, 2009. in Paris. (AP Photo/Jacques Brinon) ASSOCIATED PRESS

Έγραψε περισσότερα από 70 θεατρικά έργα, μερικά από τα οποία μεταφράσθηκαν σε τριάντα γλώσσες, όπως τα "Η γραμμή", "Ο Ινδός γυρεύει το Μπρονξ" ή "The Primary English Class".

Ο αμερικανός δραματουργός Ισραέλ Χόροβιτς, συγγραφέας δεκάδων θεατρικών έργων που γνώρισαν διεθνή επιτυχία, απεβίωσε προχθές, Δευτέρα, σε ηλικία 81 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από τον πράκτορά του στο Παρίσι.

Φυσιογνωμία του «off Broadway», πέθανε από καρκίνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Γεννημένος στη Μασαχουσέτη, έγραψε περισσότερα από 70 θεατρικά έργα, μερικά από τα οποία μεταφράσθηκαν σε τριάντα γλώσσες, όπως τα «Η γραμμή», «Ο Ινδός γυρεύει το Μπρονξ» ή «The Primary English Class».

Ήταν γνωστός για το στυλ του, που κινούνταν από τον ρεαλισμό στην παραβολή, από το παραμύθι στον μύθο. Θεατρικά έργα του μετέφεραν στην κινηματογραφική οθόνη οι Αλ Πατσίνο, Τζιλ Κλέιμπουργκ, Νταϊάν Κίτον.

Έγραψε επίσης γύρω στα τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων το «Φράουλες και αίμα», που το 1970 κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, ή πιο πρόσφατα το «My old lady» (Ένα σπίτι στο Παρίσι, 2015) με τις Μάγκι Σμιθ και Κρίστιν Σκοτ Τόμας.

Κριτικοί τον είχαν αποκαλέσει πνευματικό τέκνο του αμερικανού δραματουργού Άρθουρ Μίλερ, ήταν φίλος του Ζενέ και του Μπέκετ, ο γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο τον είχε επονομάσει «ο γλυκός μας αμερικανός αλήτης».

Το 2011, η αυτοβιογραφία του «Ένας Νεοϋορκέζος στο Παρίσι» εκδόθηκε από τον οίκο Grasset. Έναν χρόνο αργότερα τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του γαλλικού κράτους για τα γράμματα και τις τέχνες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα