Πέθανε ο ηρωϊκός Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις – Τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι

Πέθανε ο ηρωϊκός Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις – Τον είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι
O Ολλανδός δημοσιογράφος, Πέτερ Ντε Βρις. @2021 AP Photo/Peter Dejong

Παραδόθηκε στα τραύματα του ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Πέτερ Ντε Βρις, μετά την επίθεση που δέχθηκε σε δρόμο του Άμστερνταμ. Τελευταία ερευνούσε την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Mocro -έχουν παραπεμφθεί 17 μέλη της για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών.

Υπέκυψε στα τραύματα του ο Πέτερ Ντε Βρις, ο Ολλανδός δημοσιογράφος που ερευνούσε εγκλήματα και είχε δεχθεί πυροβολισμούς, σε δρόμο του Άμστερνταμ, στις 6/7. Ήταν 64 χρόνων.

Oι συγγενείς του εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου, στην οποία αναφέρουν πως “έδωσε τη μάχη του μέχρι το τέλος, όταν κοντά του είχε όλους όσους τον αγαπούσαν. Έζησε με βασική αρχή το ‘γονατιστός, δεν υπάρχει τρόπος να ζεις ως ελεύθερος’. Είμαστε απεριόριστα υπερήφανοι για εκείνον και την ίδια ώρα, απαρηγόρητοι”. Τη βασική αρχή την είχε κάνει και tattoo στο χέρι του. Είχε εξηγήσει πως “δεν είμαστε υποτακτικοί κανενός. Κανείς δεν μπορεί να γίνει κυρίαρχος μας. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα γίνουμε σκλάβοι κανενός”.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τις εθνικές αρχές να διελευκάνουν την υπόθεση και να θέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ντε Βρις. Ο απερχόμενος Υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφαλίας, Φρεν Γρκάπερχαουζ ανέθεσε σε ανεξάρτητη αρχή την έρευνα της δολοφονίας του 64χρονου.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTL μετέδωσε ότι ο Ντε Βρις δέχθηκε την επίθεση, ενώ αποχωρούσε από τηλεοπτικό στούντιο που είναι στο κέντρο του Άμστερνταμ και όπου είχε βρεθεί ως προσκεκλημένος. Μια από τις σφαίρες τον ‘βρήκε’ στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση. Τις ώρες που ακολούθησαν έγιναν τρεις συλλήψεις υπόπτων. Ο ένας αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ημέρα.

Με τι ασχολείτο τελευταία ο Ντε Βρις

Ο Ντε Βρις είχε δεχθεί ουκ ολίγες απειλές κατά της ζωής του, στα χρόνια που έκανε ρεπορτάζ και έρευνες για εγκλήματα. Η αστυνομία του είχε προσφέρει πολλές φορές να του διαθέσει μέλη της για να τον προστατεύουν. Εκείνος απαντούσε πάντα αρνητικά. Πέρυσι είχε ασχοληθεί με άλλη μια ανεξιχνίαστη υπόθεση: αφορούσε τον θάνατο του 11χρονου Νίκι Φερστάπεν, πριν 20 χρόνια. Το Νοέμβριο του 2020 καταδικάστηκε για αυτόν ο ύποπτος Τζος Μπ., σε 12.5 χρόνια φυλάκισης. Ο δημοσιογράφος παρακολούθησε τη δίκη από την αρχή έως το τέλος, δίπλα στους γονείς του θύματος.

Παράλληλα μετείχε στην έρευνα για τη γνωστή ως Marengo Trial (το όνομα προέκυψε από υπολογιστή), δίκη ενός εκ των ηγετών της ολλανδικής/μαροκινής εγκληματικής οργάνωσης με το όνομα Mocro. Δεκαεπτά μέλη της έχουν τεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, για συμμετοχή σε δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών.

Η Mocro φέρεται να διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό δολοφονιών που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένο καταμερισμό εργασιών και επίλεκτους. Μετά τη δολοφονία του αδελφού του, ένας εκ των υπόπτων έδωσε μια σημαντική πληροφορία. Την ώρα όμως, της κρίσης (της κατάθεσης) τα ‘γύρισε’. Την επομένη βρέθηκε νεκρός ο δικηγόρος του.

Εκατοντάδες πολίτες έχουν επισκεφτεί το σημείο που δολοφονήθηκε ο Ντε Βρις για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του. @2021 AP Photo/Peter Dejong

Πιο πρόσφατα, αποκάλυψε ένα στοιχείο που αφορούσε τον εντοπισμό της Τάνια Γκρον, που αγνοείται από το 1993 -όταν ήταν μαθήτρια. “Είχε αποφασίσει να μη ξεχαστούν οι υποθέσεις που δεν είχαν καταλήξει κάπου μέσω της αστυνομικής έρευνας. Ανάγκαζε τη δικαιοσύνη να ρίξει άλλη μια ματιά” δήλωσε στο Al Jazeera η δικαστική ρεπόρτερ, Σάσκια Μπέλεμαν.

Πώς άρχισαν όλα

Ο Peter Rudolf de Vries είχε αρχίσει την καριέρα του, όταν ήταν 20 χρόνων στην Telegraaf, δηλαδή την εφημερίδα της Ολλανδίας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Ενώ ήταν ακόμα νέος (το 1983) άρχισε να ασχολείται με την απαγωγή του Φρέντι Χάινεκεν, της γνωστής μάρκας μπύρας. Ο μεγιστάνας είχε απελευθερωθεί από τους απαγωγείς και διάφοροι είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι.

Κάποιοι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εκ των πιο γνωστών εγκληματικών φυσιογνωμιών της χώρας, Βίλεμ Χολίντερ και τον Κορ Βαν Χουτ, με τον οποίον έγινε αργότερα, φίλος ο Ντε Βρις -και γνώρισε την οργή του κόσμου. Ο Βαν Χουτ δολοφονήθηκε το 2003 και ο Χολίντερ αποφυλακίστηκε, πριν συλληφθεί εκ νέου και καταδικαστεί σε ισόβια -ως υπεύθυνος πέντε δολοφονιών και μιας ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Στο μεσοδιάστημα ο Χόλιντερ είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Ντε Βρις και τη σύζυγο του. Αμφότεροι τον μήνυσαν.

Για την υπόθεση Χάινεκεν, ο Ντε Βρις είχε γράψει δυο βιβλία, με περιεχόμενο την έρευνα που είχε κάνει. Ένα από αυτά έγινε το σενάριο της ταινίας με τίτλο Kidnapping Freddy Heineken, που προβλήθηκε το 2015 και είχε για πρωταγωνιστή τον Sir Άντονι Χόπκινς.

Το 2006 είχε θέσει στο επίκεντρο των ερευνών του τη διαφθορά ενός αστυνομικού -σχετική με ενέργειες στις οποίες προέβη και αφορούσαν κληρονομιές ηλικιωμένων γυναικών. Συνελήφθη και κρατήθηκε για κάποιες ώρες, για παραβίαση ιδιωτικού χώρου. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν το Γενάρη του 2007, προ της δημοσίευσης του αποτελέσματος έρευνας που έγινε για τον αστυνομικό που είχε την αμφίβολη συμπεριφορά. Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, το 1963. Είχε περάσει δυο εβδομάδες στο Τέξας και είχε εξασφαλίσει συνεντεύξεις από πρώην πράκτορες του FBI και του CIA. Είχε μιλήσει και με την πρώην σύντροφο του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ένας από τους συνεντευξιαζόμενους, ο Τζέιμς Φάιλς είχε πει πως εκείνος είχε πυροβολήσει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το 2008 είχε απονεμηθεί στον αποθανόντα βραβείο Emmy (της κατηγορίας ‘επικαιρότητα’) για τις έρευνες του στην υπόθεση εξαφάνισης της Αμερικανής εφήβου, Νάταλι Χολογουέι στην Αρούμπα το 2005. Είχε εξασφαλίσει οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο ένας Ολλανδός (ονόματι βαν ντερ Σλουτ) έλεγε πως η Χόλογουεϊ είχε πεθάνει μπροστά του -μαζί και ότι εκείνος είχε αναλάβει να εξαφανίσει το πτώμα.

Όσα βρήκε και αποκάλυψε ο Ντε Βρις ήταν ένα από τα επεισόδια της εξόχως δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσιάζει (‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’), με αντικείμενο τις πιο πολύκροτες εγκληματικές υποθέσεις. Ο ίδιος ήταν πάντα επικεφαλής των ερευνών που προηγούνταν. Ήταν αφοσιωμένος στις υποθέσεις που είχαν μπει στο ‘ψυγείο’, καθώς οι αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους υπευθύνους/εγκληματίες. Εκτιμάται πως είχε ερευνήσει περισσότερες από 500 δολοφονίες και είχε παίξει καθοριστικής σημασίας ρόλο στην επίλυση πολλών cold cases. Το 2017 είχε δημιουργήσει δικηγορικό γραφείο, μαζί με έναν ποινικολόγο και το γιο του. Επειδή ήταν ο μόνος που δεν είχε πτυχίο νομικής, ανέλαβε το πόστο του διευθυντή και δούλευε με τους πελάτες, σε ό,τι αφορούσε τις σχέσεις τους με τα media. Ενίοτε έδινε και δεύτερες συμβουλές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα