Πέθανε ο Ζακ Σιράκ

O Zακ Σιράκ
O Zακ Σιράκ

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Το γεγονός ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η σχέση του με τον Ντ' Εστέν, η εξέγερση του 2005 και τα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. "Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια", δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα UDR για πρώτη φορά το 1967, έγινε γραμματέας του κράτους το 1968, υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή το 1971, της Γεωργίας το 1972, των Εσωτερικών το 1974.

Την ίδια εποχή στις προεδρικές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, στον οποίο εξασφάλισε την υποστήριξη ενός μεγάλου μέρους του κόμματος του Σαρλ ντε Γκωλ. Αυτό τον οδήγησε στην πρωθυπουργία.

O Zακ Σιράκ σε ομιλία του
O Zακ Σιράκ σε ομιλία του ASSOCIATED PRESS

Ερχόμενος σε ρήξη με τον πρόεδρο, ο Σιράκ αποχώρησε από την κυβέρνηση το 1976. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να σταθεροποιήσει τις θέσεις του κόμματος του Ντε Γκωλ προχώρησε στην επανίδρυση μετατρέποντας το παλιό UDR του Ντε Γκωλ σε Rassemblement pour La republique, του οποίου έγινε πρόεδρος.

Στις εθνικές εκλογές του 1978 το κόμμα του κατέγραψε μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του. Έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1981, δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία.

O Ζακ Σιράκ με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο
O Ζακ Σιράκ με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο ASSOCIATED PRESS

Το 1986, με τη νίκη του επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με το σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, ηττήθηκε και παραιτήθηκε και από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

O Ζακ Σιράκ με την Μάργκαρετ Θάτσερ
O Ζακ Σιράκ με την Μάργκαρετ Θάτσερ AP

Στις προεδρικές εκλογές το 1995, ο Σιράκ νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο, Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια δεξιά διακυβέρνηση.

Μια από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό. Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον προνομιούχο άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Το 2005 αντιμετώπισε τις ταραχές με τους νεαρούς μετανάστες, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης και ανάγκασαν την κυβέρνησή του να κηρύξει ξανά το νόμο που ίσχυε την περίοδο του Πολέμου στην Αλγερία. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Οι προεδρικές του θητείες θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «Το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας που καταδικάσθηκε από την γαλλική δικαιοσύνη. Καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή το 2011 για υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης κατά την θητεία του ως δημάρχου του Παρισιού.

Παυλόπουλος: "Συνέχισε και τόνωσε την Ελληνογαλλική φιλία"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του έκανε λόγο για έναν πολιτικό, που στήριξε την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

"O Jacques Chirac υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της Γαλλικής, της Ευρωπαϊκής αλλά και της Διεθνούς πολιτικής σκηνής. Υπηρέτησε την Χώρα του με συνέπεια, ενισχύοντας το κύρος της Γαλλίας σ’ Ευρωπαϊκό αλλά και σε Διεθνές επίπεδο. Στήριξε ενεργώς την επίτευξη του μεγάλου στόχου της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, συνακόλουθα, της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Εμείς, οι Έλληνες, θα θυμόμαστε πάντα ότι ο Jacques Chirac συνέχισε και τόνωσε ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή Ελληνογαλλική Φιλία, με απτά σημαντικά αποτελέσματα, τόσον ως Πρωθυπουργός όσο και, κυρίως, ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας", ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Μητσοτάκης: "Στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων"

Δημοκράτης και Ευρωπαίος, ο Ζακ Σιράκ αφήνει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στη χώρα του και στην ήπειρό μας, γράφει για το Γάλλο ηγέτη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και προσθέτει, πολυμαθής και μέγας γνώστης των κλασσικών γραμμάτων, στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας και των Ελλήνων. Με συγκίνηση χαιρετίζουμε την αποδημία του.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο λογαριασμό του στο Twitter που είναι στη γαλλική, έχει ως εξής:

"Républicain et Européen, Jacques Chirac laisse son empreinte indélébile sur son pays et sur notre continent. Homme érudit et grand connaisseur des lettres classiques, il a toujours été aux côtés de la Grèce et des Grecs. C’est avec émotion que nous saluons son départ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία
SHARE:

24Media Network