Πέθανε το γιγάντιο πάντα που χάρισε η Κίνα στην Ταϊβάν

Πέθανε το γιγάντιο πάντα που χάρισε η Κίνα στην Ταϊβάν
Ο Tuan Tuan ap

O Tuan Tuan και η Yuan Yuan δόθηκαν στην Ταϊβάν από την Κίνα το 2008. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα πάντα του για να βοηθήσει στην προώθηση των διπλωματικών σχέσεων με χώρες για περισσότερο από μισό αιώνα.

Το γιγάντιο πάντα που η Κίνα χάρισε στην Ταϊβάν το 2008 πέθανε μετά από μια μακρά περίοδο νοσηλείας λόγω προβλημάτων που αντιμετώπισε με την υγεία του.

Ο ζωολογικός κήπος της Ταϊπέι ανακοίνωσε το θάνατο του Tuan Tuan, του πάντα που μαζί με τη σύντροφό του Yuan Yuan δόθηκαν στην Ταϊβάν από την Κίνα όταν οι σχέσεις τους δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα. Πλέον το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία.

Ο ζωολογικός κήπος παρατήρησε για πρώτη φορά ότι ο Tuan Tuan ήταν άρρωστος τον Αύγουστο, σύμφωνα με το BBC, όταν άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις.

ap


Κλήθηκαν κτηνίατροι από την Κίνα για να τον εξετάσουν και οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε εγκεφαλική βλάβη και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Η κατάσταση της υγείας του 18χρονου πάντα έγινε “μη αναστρέψιμη” και δεν μπορούσε πλέον “να ζήσει μια ποιοτική ζωή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.

Ενώ τα δύο πάντα δωρίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θερμότερων σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, τα ονόματά τους συνδυαστικά σημαίνουν στην πραγματικότητα “επανένωση” ή “ενότητα” – μια πιθανή αναφορά στην επιθυμία της Κίνας να θέσει υπό την κυριαρχία της την Ταϊβάν μια μέρα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, και σε ομιλία του τον περασμένο μήνα κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας μιλώντας για την ενοποίηση με την Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα της για να βοηθήσει στην προώθηση των διπλωματικών σχέσεων με χώρες για περισσότερο από μισό αιώνα και δανείζει τα πάντα μόνο σε ξένους ζωολογικούς κήπους, οι οποίοι πρέπει συνήθως να επιστρέφουν τυχόν απογόνους μέσα σε λίγα χρόνια από τη γέννησή τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της χώρας.

Από τότε που ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, χρησιμοποίησε τα πάντα ως μέσο για να ξεκινήσει πολιτικές συζητήσεις με άλλες χώρες, το ζώο αποτελεί εθνικό θησαυρό.

Μετά την άφιξή τους στην Ταϊπέι, ο Tuan Tuan και η Yuan Yuan έγιναν τεράστια αξιοθέατα και η Yuan Yuan γέννησε δύο θηλυκά μωρά, τη Yuan Zaibap το 2013 και τη Yuan Bao το 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα