Ταϊβάν: Άνοιξε για πρώτη φορά πυρ κατά κινεζικού drone

Ταϊβάν: Άνοιξε για πρώτη φορά πυρ κατά κινεζικού drone
Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ Γουέν στα Πένγκου Taiwan Ministry of National Defense/AP

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας, με προειδοποιητικά πυρά να βάλλουν κατά κινεζικού drone. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Ταϊβάν έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον κινεζικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που έπεσε πάνω σε υπεράκτια νησίδα την Τρίτη (30/8), λίγο αφότου η πρόεδρος Τσάι Ινγκ Γουέν δήλωσε ότι διέταξε τον στρατό της Ταϊβάν να λάβει “ισχυρά αντίμετρα” κατά των κινεζικών προκλήσεων, όπως τις χαρακτήρισε.

Ήταν η πρώτη φορά που εκτοξεύονται προειδοποιητικές βολές σε ένα τέτοιο περιστατικό εν μέσω μιας περιόδου αυξημένης έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ως δικό του έδαφος, σύμφωνα με το Reuters. Η Ταϊβάν αμφισβητεί έντονα τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατευθύνθηκε πίσω στην Κίνα μετά τους πυροβολισμούς, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η Ταϊβάν έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν πολύ κοντά σε μικρές ομάδες νησιών που ελέγχει κοντά στις ακτές της Κίνας, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή των νησιών Κινμέν, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου.

Η Κίνα πραγματοποίησε τις ασκήσεις γύρω από το νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αυτόν τον μήνα.

Ο εκπρόσωπος της αμυντικής διοίκησης των Κινμέν, Chang Jung-shun, δήλωσε ότι πραγματικά πυρά εκτοξεύθηκαν λίγο πριν από τις 6 μ.μ. (1.000 GMT) κατά του drone που είχε προσεγγίσει τη νησίδα Erdan, ενώ προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί φωτοβολίδες. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη συνέχεια πέταξε πίσω στην Κίνα, είπε.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Κίνα. Τη Δευτέρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα παράπονα της Ταϊβάν για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως κάτι “για το οποίο δεν πρέπει να γίνει φασαρία”

Πλάνα από τουλάχιστον δύο αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δείχνουν Ταϊβανέζους στρατιώτες στις θέσεις τους, και σε μία περίπτωση να πετούν πέτρες σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν διέταξε το υπουργείο Άμυνας να λάβει “ισχυρά αντίμετρα”

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη κατά την επίσκεψή της στις ένοπλες δυνάμεις στα νησιά Πενγκού, η Τσάι επέκρινε την Κίνα για τη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων πολεμικών επιχειρήσεων της “γκρίζας ζώνης”.

“Θέλω να πω σε όλους ότι όσο περισσότερο προκαλεί ο εχθρός, τόσο πιο ήρεμοι πρέπει να είμαστε”, δήλωσε η Τσάι στους αξιωματικούς του ναυτικού. “Δεν θα προκαλέσουμε διαμάχες και θα ασκήσουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε”.

Είπε ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας να λάβει “απαραίτητα και ισχυρά αντίμετρα” για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου τους. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα νησιά Κινμέν βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο τους μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα (μέτρα) από το κινεζικό έδαφος, απέναντι από τις κινεζικές πόλεις Σιαμέν και Κουανζού.

“Χτυπήστε τους, χτυπήστε τους”

Αξιωματικοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους που συνόδευαν την Τσάι ότι τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη που εδρεύουν στο Πενγκού – το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Ταϊβάν, πιο κοντά στην Ταϊβάν από ό,τι στην Κίνα – βγαίνουν οπλισμένα με πραγματικά πυρομαχικά από τότε που η Κίνα ξεκίνησε τις ασκήσεις της αυτόν τον μήνα, αν και δεν έχουν ανοίξει πυρ.

Ο πλοίαρχος της φρεγάτας Lee Kuang-ping δήλωσε ότι αντάλλασσαν τακτικά ραδιοφωνικές προειδοποιήσεις με κινεζικά πολεμικά πλοία.

“Μερικές φορές κοντά στη ζώνη των ασκήσεων εμφανίζονται κινεζικά αλιευτικά σκάφη και προκλητικά λένε “χτυπήστε τα, χτυπήστε τα!”“. δήλωσε ο Lee.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook που επικαλείται έναν διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού στο Πενγκού, ο Τσάι δήλωσε ότι τα πλοία και από τις δύο πλευρές πλησίαζαν το πολύ 500-600 μέτρα το ένα με το άλλο και τα πλοία της Ταϊβάν “παρακολουθούσαν αυστηρά” τα κινεζικά αντίστοιχα.

Η κινεζική στρατιωτική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την περιοχή που γειτνιάζει με την Ταϊβάν, η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δημοσίευσε στις 15 Αυγούστου ένα βίντεο από τα νησιά Πενγκού, το οποίο προφανώς τραβήχτηκε από την πολεμική αεροπορία της Κίνας.

Ο στρατός της Ταϊβάν χαρακτήρισε το βίντεο πληροφοριακό πόλεμο, κατηγορώντας την Κίνα για υπερβολή και λέγοντας ότι δεν ήταν αλήθεια ότι κινεζικές δυνάμεις είχαν πλησιάσει τα νησιά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι καλά εξοπλισμένες, σύμφωνα με το Reuters, αλλά επισκιάζονται από τις κινεζικές. Η Τσάι επιβλέπει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δραστηριότητες των κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις εισβολές, αλλά είπε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με βάση την αρχή της “αυτοάμυνας”.

“Μην κάνετε φασαρία τότε όταν ανάβω μερικά πυροτεχνήματα για να τρομάξω μερικά σπουργίτια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Ταϊπέι σε μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Κίνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα