Πλήρως παράλυτος άνδρας ζήτησε μπύρα και κάρι με τις πρώτες του λέξεις

Πλήρως παράλυτος άνδρας ζήτησε μπύρα και κάρι με τις πρώτες του λέξεις
Ο 36χρονος ασθενής με ALS, που δέχθηκε να δοκιμάσει την πρωτοπόρα μέθοδο κατάφερε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Wyss Center for Bio Neuroengineering

Ασθενής πλήρους παραλυτικής κατάστασης εγκλεισμού (έχει χάσει κάθε εθελούσιο μυικό έλεγχο) υποβλήθηκε σε πρωτοπόρα διαδικασία που του επέτρεψε να επικοινωνήσει.

Ασθενείς με ALS έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της επιστήμης και για την ακρίβεια, στη διάθεση των ερευνητών του Wyss Center for Bio and Neuroengineering που είναι στη Γενεύη, της Ελβετίας. Ο άνθρωπος αυτός συναίνεσε να τοποθετηθεί στον εγκέφαλο του, εμφύτευμα όταν μπορούσε να επικοινωνήσει με την κίνηση των ματιών -το 2018.

Μια στάση εδώ να εξηγήσουμε κάτι πολύ βασικό: το τι είναι το ALS.

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis -ALS) είναι γνωστή ως νόσος του κινητικού νευρώνα που χαρακτηρίζεται και από προοδευτική μυική αδυναμία -εκφυλισμό των κινητικών νευρώνων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Συνέπεια είναι η δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και τελικά, στη διακοπή της αναπνοής. Τα αίτια δεν είναι γνωστά στο 95% των περιπτώσεων. Στο 5% είναι κληρονομικά. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι ασθενείς έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής -μετά τη διάγνωση- από 2 έως πέντε χρόνια. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις. Μια ήταν ο φυσικός Stephen Hawking, ο οποίος έζησε άλλα 55 χρόνια μετά τη διάγνωσή του. Προς το τέλος της ζωής του, βασίστηκε σε συσκευή επικοινωνίας που ελεγχόταν από έναν μόνο μυ του μάγουλου.

Πίσω στον 36χρονο -τη σήμερον ημέρα- που δέχθηκε να δοκιμάσει κάτι που δεν είχε δοκιμαστεί σε κανέναν άλλον που είχε χάσει κάθε εθελοντικό μυικό έλεγχο. Αφορούσε χρήση διεπαφής εγκεφάλου και υπολογιστή.

Δύο συστοιχίες μικροηλεκτροδίων (3.2 mm), εισήχθησαν στην επιφάνεια του κινητικού φλοιού, στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου Wyss Center for Bio Neuroengineering

 

Ο άνδρας υποβλήθηκε σε επέμβαση για να τοποθετηθεί εμφύτευμα ή για την ακρίβεια σύστημα ακουστικής νευροανάδρασης, στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του -με στόχο να διευκολύνει την επικοινωνία που είχε χαθεί. Πέρασαν τρεις μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών (ο ασθενής καθοδηγήθηκε να ταιριάξει τη συχνότητα ενός ήχου με τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων, χρησιμοποιώντας το ‘ναι’ ή το ‘όχι’), πριν βρεθεί ο τρόπος να μπορεί να επιλέγει ο 36χρονος λέξεις και φράσεις. Χρειάστηκαν άλλες τρεις εβδομάδες για να παράγει τις πρώτες προτάσεις και ένας χρόνος για να φτιάξει δεκάδες.

Ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί τα σήματα του εγκεφάλου και τα ‘μετρατρέπει’ σε γράμματα, σε μια οθόνη. Εγκεφαλικά σήματα καταγράφονται από τα μικροηλεκτρόδια που εμφυτεύονται και έπειτα ποκωδικοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Ακολούθως, άλλο πρόγραμμα ‘διαβάζει’ δυνατά τα γράμματα και ο ασθενής μπορεί να διαλέξει το ‘ναι’ ή το ‘όχι’ για κάθε γράμμα. Μέσω της απόρριψης ή της αποδοχής ενός γράμματος, σχηματίζει λέξεις και φράσεις.

Σε μια από τις πρώτες επικοινωνίες, ζήτησε να του κρατούν το κεφάλι του σε ανυψωμένη και ευθεία θέση, όταν είχε επισκέπτη. Ζήτησε και διάφορα φαγητά και ποτά -που μπορούσαν να περάσουν μέσα από του σωλήνες τροφοδοσίας του -όπως γκούλας ή σούπα μπιζέλι. Ζήτησε κάρι με πατάτες, μετά μπολονέζ και έπειτα πατατόσουπα. Από ποτά, κατ’ αρχάς ζήτησε μπύρα. Όταν κατάφερε να αλληλεπιδράσει με τον 4χρονο του και τη σύζυγο του, είπε στον μικρό ότι τον αγαπάει και ότι είναι cοοl.

Η μελέτη αναλύθηκε λεπτομερώς, στη δημοσίευση της στο Nature Communications. Είχε τίτλο “διασύνδεση γραφής, χρησιμοποιώντας ενδοφλοιώδη σήματα σε έναν ασθενή πλήρους παραλυτικής κατάστασης εγκλεισμού, που ενεργοποιείται μέσω ακουστικής εκπαίδευσης νευροανάδρασης”.

Τονίστηκε ότι το σύστημα επικοινωνίας BCI μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ενός ασθενούς, ενώ ορισμένες συνεδρίες πραγματοποιούνται ακόμη και εξ αποστάσεως -μέσω του φορητού υπολογιστή του ασθενούς. Οι ερευνητές ζήτησαν χρηματοδότηση για την παροχή παρόμοιων εμφυτευμάτων σε άλλα άτομα με ALS, τα οποία θα κοστίζουν κοντά στα 500.000 δολάρια -τα δύο πρώτα χρόνια χρήσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα