Ποιο είναι το πιο γρήγορο πράγμα στη Γη

Διαβάζεται σε 3'
Ποιο είναι το πιο γρήγορο πράγμα στη Γη
Το Koenigsegg Jesko Absolut. Koenigsegg

Ένα αυτοκίνητο επαναπροσδιορίζει ό,τι ξέραμε για τα πιο γρήγορα πράγματα που υπάρχουν στον πλανήτη, είτε φυσικά, είτε ως δημιούργημα του ανθρώπου.

Για να προσδιορίσουμε το «πιο γρήγορο πράγμα» που υπάρχει στη Γη, πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστούν τα εξής:

α) το εγγενώς σχετικό του ‘γρηγορότερου’ (προκύπτει από σύγκριση με άλλο αντικείμενο στο ίδιο περιβάλλον -δεν συγκρίνονται ένα αεροπλάνο με ένα αυτοκίνητο) και
β) τους διαφορετικούς τύπους ταχύτητας (γραμμική-κίνηση σε ευθεία γραμμή και γωνιακή-περιτροφή).

Οι σκεπτικιστές θα αναφέρουν και την ασάφεια της λέξης ‘πράγμα’. Αναφερόμαστε σε ζωντανούς οργανισμούς; Σε μη; Σε φυσικά ή ανθρωπογενή;

Έχουμε τις απαντήσεις για όλα. Μας υποχρέωσε να τις βρούμε η νέα προσθήκη στη λίστα.

Η εξελιγμένη έκδοση του hypercar Koenigsegg Jesko Absolut παρουσιάστηκε προ ολίγων εβδομάδων για να αμφισβητήσει ό,τι γνωρίζαμε για τα πιο γρήγορα πράγματα που κυκλοφορούν στον πλανήτη. Ξεπερνάει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα. Η παραγωγή θα αρχίσει το καλοκαίρι και η τιμή του θα ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια, ποσό στο οποίο έφτανε η προηγούμενη έκδοση και παρ’ όλα αυτά έκανε sold out.

Ας δούμε τα υπόλοιπα πιο γρήγορα πράγματα της Γης.

Το πιο γρήγορο ‘πράγμα’

Σε ό,τι αφορά το φως, που στο κενό αποτελείται από σωματίδια που ονομάζονται φωτόνια, ‘ταξιδεύει’ με 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η ανώτερη ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί οτιδήποτε (συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και της ενέργειας) στο σύμπαν, βάσει της θεωρίας της σχετικότητας.

Στην κατηγορία «ανθρωπογενείς δημιουργίες» το πιο γρήγορο πράγμα μπορεί να είναι οι επιταχυντές σωματιδίων κοντά στην ταχύτητα του φωτός, για επιστημονική έρευνα. Ή το διαστημόπλοιο New Horizons, που εκτοξεύτηκε το 2006 και έφτασε στην ταχύτητα των 58.000 χιλιόμετρων.

Το πιο γρήγορο ζώο

Πάμε και στα είδη που ζουν στον πλανήτη. Το τσιτάχ έχει τον τίτλο του πιο γρήγορου ζώου της ξηράς. Με ‘εκρήξεις’ φτάνει στα 113 χιλιόμετρα την ώρα. Τις επιτρέπουν η εύκαμπτη σπονδυλική στήλη, το ελαφρύ σώμα και τα δυνατά πόδια.

Το τσιτάχ είναι πέντε φορές πιο γρήγορο από τον άνθρωπο. Ο μέσος όρος σπριντ είναι τα 24 χιλιόμετρα την ώρα, με τον Γιουσείν Μπολτ (γνωστός και ως ‘ο πιο γρήγορος άνθρωπος’) να φτάνει στα 44.7 χιλιόμετρα την ώρα. Ήταν περίπου το 1/3 από το τσιτάχ. Δεν βοηθάει ότι η δική μας στάση είναι όρθια και το σώμα βαρύτερο.

Το πιο γρήγορο ζώο στον αέρα είναι το γεράκι, το οποίο καταδύεται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 322 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η επίδοση το κάνει το πιο γρήγορο είδος σε όλα τα περιβάλλοντα.

Στο νερό κινείται πιο γρήγορα ο ιστιοφόρος ξιφίας. Είναι ψάρι γνωστό για το μακρύ ραχιαίο πτερύγιο που μοιάζει με πανί. Έχει υπολογιστεί πως ‘πιάνει’ σε ταχύτητα τα 109 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πιο γρήγορο αυτοκίνητο

Tο πιο γρήγορο αυτοκίνητο που έχει δημιουργηθεί είναι το ThrustSSC, το οποίο υποστηρίζεται από μηχανή τζετ και φτάνει στα 1,228 km/h.

Για να καταλάβετε την ταχύτητα, τα εμπορικά αεροπλάνα φτάνουν έως στα 925 km/h και τα υπερηχητικά βλήματα στα 6.100 km/h.

Το πιο γρήγορο τρένο πάει με 430 χιλιόμετρα την ώρα, τα μονοθέσια της Formula 1 πιάνουν κοντά στα 400 χιλιόμετρα την ώρα και το πιο γρήγορο hypercar φτάνει στα 530 χιλιόμετρα την ώρα.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα