Οι μηχανορραφίες του Βρετανικού παλατιού: Πώς απέλυσαν τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Οι μηχανορραφίες του Βρετανικού παλατιού: Πώς απέλυσαν τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας
Ο Gough Whitlam πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας AP

Φανερώθηκαν τα γράμματα μεταξύ του παλατιού του Μπάκιγχαμ και του γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας, που αποκαλύπτουν τον ρόλο του παλατιού στην απόλυση του τότε πρωθυπουργού της χώρας.

Η μυστική αλληλογραφία του παλατιού του Μπάκιγχαμ με τον γενικό κυβερνήτη της Αυστραλίας, Τζον Κερ, έφερε στο φως συνομιλίες, που φανερώνουν τον ρόλο που είχε η Βασίλισσα, στον απόλυση του πρωθυπουργού της χώρας, το 1975. 

Σύμφωνα με την Guardian, οι επιστολές ήταν 211 και έγιναν μεταξύ των ετών 1974 και 1977. Η αποκάλυψη έγινε την Τρίτη, ύστερα από χρόνιες προσπάθειες στο δικαστήριο από την Ιστορικό Τζένη Χόκινγκ. Η Χόκινγκ ήθελε να υπάρξει διαφάνεια σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της Αυστραλίας.

Η κρίση έφτασε στο κορύφωσή της, όταν απολύθηκε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γκοφ Ουίτλαμ με απόφαση του κυβερνήτη Τζον Κερ, την 11 Νοεμβρίου του 1975.

Στις επιστολές αποκαλύπτεται ότι την επιλογή της “έσχατης λύσης”, δηλαδή της απόλυσης του πρωθυπουργού Ουίτλαμ την έκανε ο τότε κυβερνήτης Τζον Κερ, ενώ συγχρόνως συνομιλούσε με τον γραμματέα της Βασίλισσας και την ίδια τη Βασίλισσα. Στις συνομιλίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Κερ ήταν υποκινούμενος από το παλάτι.

Στην αλληλογραφία μεταξύ του Κερ και του ιδιωτικού γραμματέα της Βασίλισσας φαίνεται πως ο κυβερνήτης είχε κερδίσει εν μέρει την εμπιστοσύνη του παλατιού και είχε αναλάβει εξουσίες που δεν του άρμοζαν. Ήταν επίσης σαφές ότι ζητούσε την άδεια να απολύσει εμμέσως τον Ουίτλαμ πολύ νωρίτερα από την απόλυσή του. 

Παρ’όλα αυτά η βασίλισσα δεν ήξερε ότι θα γίνει η απόλυση, αφού ο Κερ σε μια επιστολή του, ζήτησε να μην μάθει η Ελισάβετ ότι θα απολύσει τον πρωθυπουργό από πριν. 

Στην επιστολή που έγραψε την ημέρα της απόλυσης εξήγησε στη Βασίλισσα ότι ήθελε να την προστατεύσει και γι’ αυτό δεν την ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε σε αυτό το βήμα. Ο ίδιος είχε γράψει μάλιστα, ότι είχε όλη την ευθύνη της πράξης αποκλειστικά ο ίδιος. 

Ο προσωπικός γραμματέας της Βασίλισσας του απάντησε, πως η απόκρυψη της απόλυσης από τη βασίλισσα ήταν καλή πράξη εκ μέρους του και έδειχνε τον σεβασμό που είχε προς αυτήν. 

Τα γράμματα επιβεβαιώνουν επίσης ότι, πριν από την απόλυση, ο Κερ φοβόταν ότι ο Ουίτλαμ μπορεί να προσπαθήσει να τον απολύσει από τη θέση του γενικού κυβερνήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα