Πολ Κρούγκμαν: Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους

Πολ Κρούγκμαν: Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους

Ο Αμερικανός οικονομολόγος τα βάζει με τους Θεσμούς που κατά τη γνώμη του ώθησαν τα πράγματα στα άκρα και δηλώνει πως ο πρωθυπουργός κάνει το σωστό που υποβάλει το ερώτημα στο λαό με δημοψήφισμα

Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο "Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη" ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του ενιαίου νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα».

«Μου φαίνεται ότι η τρόικα (…) ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας», συνεχίζει ο Κρούγκμαν.

Όμως, εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να αρνείται να υποπέσει στο ίδιο λάθος.«Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει ο Κρούγκμαν και, παρόλο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του, «στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δύο λόγους».

«Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχυθεί από τη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία, πιστεύω, εξακολουθεί να έχει σημασία στην Ευρώπη. (Και αν δεν έχει, πρέπει να το γνωρίζουμε)», εξηγεί ο Κρούγκμαν.

«Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, με τους ψηφοφόρους ταυτόχρονα οργισμένους απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα και (την ίδια ώρα) μη διατεθειμένους να φύγουν από το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμη δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια είναι η προτεραιότητά τους και θα δώσει στον Τσίπρα εντολή να κάνει ό,τι χρειάζεται, αν η τρόικα το πάει στα άκρα», συνεχίζει.

«Αν με ρωτήσετε, επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στάινμαϊερ: Δεν υποτιμάμε τις θυσίες του ελληνικού λαού

Εκκλήσεις στη Μέρκελ να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα

SHARE:

24Media Network