Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: Πλήγμα στο Ιράν ακόμα και σήμερα, χωρίς γενικευμένο πόλεμο

Διαβάζεται σε 4'
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ AP

Ενώ η διεθνής κοινότητα πιέζει για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συζητά για άμεση απάντηση στην επίθεση του Ιράν, εφόσον βέβαια δεν μπλοκάρουν τα αντίποινα οι ΗΠΑ

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους.

Σύμφωνα βέβαια με τις ίδιες πληροφορίες, προσδοκία του Ισραήλ είναι  να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Αρχηγός IDF: Προαναγγέλλει απάντηση από τη βάση Nevatim που χτυπήθηκε από το Ιράν

Λίγη ώρα μετά το την ολοκλήρωση του πολεμικού συμβουλίου, ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, Herzl Halevi, δήλωσε ότι “η πυραυλική επίθεση του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με απάντηση”.

Μιλώντας από τη στρατιωτική βάση Nevatim, η οποία χτυπήθηκε από πέντε πυραύλους κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης, είπε: “Όταν κοιτάμε μπροστά, εξετάζουμε τα βήματά μας. Η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα αντιμετωπιστεί με απάντηση”.

Πιέσεις των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας για απάντηση στο Ιράν

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση της Κυριακής, προκειμένου να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου την οποία δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο έντασης, καθώς αμφότεροι θα μπορέσουν να δηλώσουν νικητές σε βαθμό τέτοιο ώστε να τους δοθεί μια έξοδος για να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Πηγή με γνώση των συζητήσεων που διεξήχθησαν, δήλωσε στη Haaretz ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ισραήλ πιέζουν για μια στρατιωτική απάντηση και φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τείνει επίσης να υποστηρίξει τις επιθέσεις κατά του Ιράν.

Ωστόσο, η πηγή σημείωσε ότι η μεγάλη διεθνής πίεση που ασκείται στο Ισραήλ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λήψη αποφάσεων.

Μπάιντεν: Η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Μαζί με τους εταίρους μας συντρίψαμε αυτήν την επίθεση» του Ιράν, είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εργάζεται «για μια κατάπαυση του πυρός (στη Λωρίδα της Γάζας) που θα οδηγήσει τους ομήρους στο σπίτι τους και θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης».

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία αλ Σουντάνι στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ και, παράλληλα, δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ.

Ο Σουντάνι παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του Ιράκ και των ΗΠΑ για το τι συμβαίνει στην περιοχή μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, η σχέση των δύο χωρών βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και, όπως είπε, σκοπεύει να συζητήσει με τον Μπάιντεν την αναβάθμισή της, από μια στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη εταιρική σχέση.

Μέτρα κατά του Ιράν επεξεργάζεται η G7

Η G7 επεξεργάζεται μια δέσμη συντονισμένων μέτρων κατά του Ιράν μετά την επίθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ.

“Εργαζόμαστε εντατικά με τους συμμάχους μας για να δούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε από κοινού με συντονισμένο τρόπο για να αποτρέψουμε και να καταδικάσουμε αυτό που κάνει το Ιράν “, δήλωσε ο Σούνακ στο κοινοβούλιο, επικαλούμενος συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της G7 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

“Μίλησα με τους συναδέλφους μου ηγέτες της G7, είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη αυτής της επίθεσης“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα