Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ
Λωρίδα της Γάζας AP PHOTO

Το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων. Αυξάνεται ο τραγικός αριθμών των θυμάτων.

“Κόλαση” για πέμπτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται και τον απολογισμό νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται δραματικά.

Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία.

Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν που έδωσε το πράσινο φως στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για μια τέτοια επιχείρηση.

Ισραήλ: Ξεπέρασε τους 1.200 νεκρούς ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς: πλέον έφθασε τους τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ (του ισραηλινού στρατού).

Ισραηλινοί στρατιώτες σε άρματα μάχης EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ ATEF SAFADI

Νωρίτερα, ο στρατός είχε αναφέρει πως οι νεκροί «ξεπέρασαν τους 1.000», ενώ άλλοι 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Έχουμε υποστεί εξαιρετικά βαριές απώλειες», συνόψισε ο αντισυνταγματάρχης Κόνρικους αναφερόμενος στην επίθεση, την πιο πολύνεκρη από ιδρύσεως κράτους.

Ακόμη, 50 άνθρωποι θεωρείται επισήμως πως είναι «όμηροι» ή «αγνοούμενοι» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τις αρχές του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας πάνω από 200 στόχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.600 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο, με άλλα λόγια οι νεκροί συνολικά είναι πάνω από 2.000, ενώ το ισραηλινό επιτελείο ετοιμάζεται να διατάξει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως τρεις παλαιστίνιοι «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στην Ασκελόν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του σκότωσαν «τρεις παλαιστίνιους τρομοκράτες» κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών στην Ασκελόν (νότια), κάπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες ώρες, στρατιώτες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και drones, αντάλλαξαν πυρά με τρομοκράτες στη βιομηχανική πόλη Ασκελόν», ανέφερε ο Τσαχάλ, διευκρινίζοντας πως συνεχίζουν να διενεργούνται έρευνες στη συγκεκριμένη ζώνη επιχειρήσεων.

Βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα
Βομβαρδισμένα κτίρια στη Γάζα AP Photo Adel Hana

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι ανέκτησε λίγο ως πολύ «τον έλεγχο» του «φράκτη» –του τείχους– στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ωστόσο πως μπορεί να συνεχιστούν οι «παρεισφρήσεις» παλαιστίνιων μαχητών, διά στόματος του εκπροσώπου του, του αντισυνταγματάρχη Ρίτσαρντ Χεχτ.

Το Ισραήλ κινητοποίησε 300.000 έφεδρους και ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ιορδανία και στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιορδανία και κατόπιν το Ισραήλ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Εγγύς Ανατολή από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιορδανία και Ισραήλ, γειτονικές χώρες, έχουν συνάψει συνθήκη ειρήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, που θα αρχίσει την Πέμπτη, έχει σκοπό να σταλεί το μήνυμα της «αλληλεγγύης» και της «υποστήριξης» της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το Βερολίνο αναγγέλλει «ειδικές πτήσεις» για τον επαναπατρισμό πολιτών της Γερμανίας από το Ισραήλ

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα διεξαγάγει «ειδικές πτήσεις» αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή προς και από το Ισραήλ για να επαναπατριστούν γερμανοί υπήκοοι, ενημέρωσαν χθες Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του προσκείμενες στο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Οι γερμανοί πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από την ισραηλινή επικράτεια με αυτόν τον τρόπο είναι υποχρεωτικό να καταχωρίσουν οπωσδήποτε τα στοιχεία τους σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εξωτερικών αφιερωμένη στη διαχείριση κρίσεων, διευκρίνισαν οι πηγές.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές του AFP, «περίπου 4.500» γερμανοί πολίτες είχαν εγγραφτεί μέχρι χθες στη λίστα.

Οι πτήσεις θα είναι τσάρτερ και θα γίνουν κατόπιν «αιτήματος του υπουργείου», καθώς η Λουφτχάνσα έχει αναστείλει τις κανονικές εμπορικές πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ μέχρι νεοτέρας.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γερμανικές αρχές, που γενικά αποφεύγουν να θίγουν ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή πολιτών, δεν έχουν ανακοινώσει ως τώρα πόσοι γερμανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια.

Ωστόσο το σαββατοκύριακο η γερμανική διπλωματία ανέφερε πως γερμανοί πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, συγκαταλέγονται στους ομήρους που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Η μητέρα 22χρονης γερμανοϊσραηλινής που αγνοείτο στο Ισραήλ έκανε γνωστό πως έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι ζωντανή και βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγουμένως –κατά πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημες πηγές– είχε αναφερθεί πως η βερολινέζα φοιτήτρια είχε σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα