Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κριμαία είναι το πεδίο μάχης όπου θα κριθούν οι εξελίξεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κριμαία είναι το πεδίο μάχης όπου θα κριθούν οι εξελίξεις
Ουκρανικά άρματα μάχης AP Photo/Efrem Lukatsky

Η Κριμαία αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο πεδίο μάχης, το οποίο θα μπορούσε να κρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τι εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έτοιμος να εισέλθει σε ακόμη πιο βίαιη φάση, καθώς αναμένεται το προσεχές διάστημα μεγάλη ρωσική επίθεση, τη στιγμή που όλο και πιο προηγμένα όπλα της Δύσης καταφθάνουν στο Κίεβο προκειμένου να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι βρισκόμαστε σε μια ”αποφασιστική φάση”.

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν θα μπορούσαν οδηγήσουν τη μάχη σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία, την Κριμαία.

Η σημασία της Κριμαίας

Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις και την οποία προσάρτησε παράνομα ο Πούτιν το 2014, χρησίμευσε ως ορμητήριο για την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο και συνέβαλε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις ένα σημαντικό κομμάτι της νότιας Ουκρανίας. Η Κριμαία εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο για τη Μόσχα, καθώς αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που επιχειρούν στο πεδίο της μάχης τη χρησιμοποιούν ως βάση.

”Το καθοριστικό έδαφος για τον πόλεμο είναι η Κριμαία. Η ουκρανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη διατήρηση του ελέγχου της Κριμαίας από τη Ρωσία” δηλώνει στο Business Insider ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ben Hodges, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

“Τους επόμενους μήνες θα δούμε την Ουκρανία να θέτει τις προϋποθέσεις για την ενδεχόμενη απελευθέρωση της Κριμαίας” προσθέτει, τονίζοντας ότι η χώρα “δεν θα είναι ποτέ ασφαλής ή ικανή να ανοικοδομήσει την οικονομία της όσο η Ρωσία διατηρεί την Κριμαία”.

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της την Κριμαία και ένα σημαντικό τμήμα της νότιας Ουκρανίας -συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Μελιτόπολης και της Μαριούπολης- που χρησιμεύει ως χερσαία γέφυρα από τα δικά της σύνορα προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η περιοχή θεωρείται κύρια οδός ανεφοδιασμού για τον ρωσικό στρατό, ενώ φιλοξενεί διάφορες στρατιωτικές βάσεις.

Ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο του πολέμου AP Photo/Andriy Dubchak

Η Κριμαία έχει, επίσης, μεγάλη συμβολική σημασία για τον Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην Κριμαία ως “ιερή γη” για τη Ρωσία. Από πολλές απόψεις, η παράνομη προσάρτησή της Κριμαίας το 2014 έθεσε τις βάσεις για τον πόλεμο που ξεκίνησε πέρυσι.

Η μάχη για ανακατάληψη της περιοχής θα μπορούσε να είναι ιδιαιτέρως αιματηρή, σε έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε μαζικές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Ο αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η πιθανότητα να εκδιώξει η Ουκρανία τη Ρωσία από την Κριμαία ”δεν είναι μεγάλη, από στρατιωτικής άποψης”.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που πιστεύουν ότι η ανάκτηση της Κριμαίας είναι επιτακτική ανάγκη για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της Ουκρανίας και υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη δείξει πως έχουν την ικανότητα να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο. Ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση προς την Κριμαία θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει διαπραγματευτικό ”χαρτί” για το Κίεβο σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

“Όσο η χερσόνησος παραμένει στα χέρια του Κρεμλίνου, η Ουκρανία -και οι Ουκρανοί- δεν μπορούν να απαλλαγούν από τη ρωσική επιθετικότητα” έγραψε πρόσφατα στο Foreign Affairs ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

“Μετά από πολλούς μήνες επιτυχίας στο πεδίο της μάχης, είναι σαφές ότι η Ουκρανία έχει την ικανότητα να απελευθερώσει την Κριμαία” πρόσθεσε ο Zagorodnyuk. “Η Ουκρανία θα πρέπει επομένως να σχεδιάσει την απελευθέρωσή της – και η Δύση θα πρέπει να τη βοηθήσει”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Στενό του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Η Κριμαία είναι γη μας”

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύτηκε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. “Η Κριμαία είναι γη μας, είναι έδαφός μας, είναι η θάλασσά μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα φέρουμε πίσω τη γη μας” δήλωσε ο Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν προηγμένα άρματα μάχης Leopard και M1 Abrams στην Ουκρανία, ικανοποιώντας ένα σημαντικό αίτημα του Κιέβου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με 31 άρματα μάχης M1 Abrams. Πριν από την ανακοίνωση, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο εξοπλισμός παρέχεται όχι μόνο για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας, αλλά και για να της δοθεί η δυνατότητα να ανακτήσει “κυρίαρχα εδάφη”, χωρίς πάντως σε αυτά να περιλαμβάνει την Κριμαία.

“Η Κριμαία είναι Ουκρανία. Ποτέ δεν αναγνωρίσαμε την παράνομη προσάρτηση” δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι Oficina de Prensa de la Presidencia de Ucrania, vía AP

Στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία

Η απελευθέρωση της Κριμαίας θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απομόνωση της χερσονήσου μέσω αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων για τη διακοπή των κύριων συνδέσμων της Ρωσίας με την Κριμαία.

Μόλις απομονωθεί η περιοχή, η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει “ευρεία γκάμα συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των ρωσικών εγκαταστάσεων και μονάδων στην Κριμαία, αναγκάζοντάς τους να φύγουν” προσθέτει ο Ben Hodges.

Τούτου λεχθέντος, πάντως, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν το εσωτερικό της Ρωσίας ή να φτάσουν σε εγκαταστάσεις που εδράζονται στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Ben Hodges, η απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα ισοδυναμεί αποτελεί ουσιαστικά “άσυλο” στις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και αλλού που “σκοτώνουν αθώους Ουκρανούς”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα