Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πιο δύσκολη νύχτα – Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο και Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πιο δύσκολη νύχτα – Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Κίεβο και Χάρκοβο
Βομβαρδισμός στο Κίεβο STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAIAN/Anadolu Agency/AFP

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, ενόψει του β' γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Κατάπαυση πυρός ζητά ο Ζελένσκι.

Η έκτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έμελλε να είναι η πιο σκληρή μετά τη ρωσική εισβολή της Πέμπτης (24/2), την ώρα που αρκετές περιοχές βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και οι μεγαλύτερες πόλεις εξακολουθούν να βομβαρδίζονται.

Το βράδυ της Τρίτης ο ρωσικός στρατός κατάφερε να εισβάλλει στη Χερσώνα, ωστόσο, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται παρά τη ρωσική εισβολή, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Από τις σφοδρές επιθέσεις δεν γλίτωσε νωρίτερα ούτε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τον πύργο τηλεόρασης στην περιοχή Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο να μπαίνει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων και τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να δηλώνουν πως κατά τον βομβαρδισμό πέντε άτομα σκοτώθηκαν και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να αποκαλεί τη Ρωσία “βάρβαρη”.

Νωρίτερα σήμερα, πύραυλοι είχαν πλήξει την καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ από τους βομβαρδισμούς σε κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης σκοτώθηκαν 18 τουλάχιστον πολίτες και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως ο ρωσικός στρατός θα βομβαρδίσει υποδομές των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Κίεβο και κάλεσε τους αμάχους που ζουν κοντά να φύγουν από αυτές τις τοποθεσίες.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Serhii Nuzhnenko/AP Photo

“Για τον τερματισμό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα με όπλα υψηλής ακρίβειας κατά τεχνολογικών υποδομών της SBU (υπηρεσία ασφαλείας) και του κύριου κέντρου της Μονάδας Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Κίεβο.

Καλούμε τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Κατάπαυση πυρός ζητά ο Ζελένσκι πριν τον β’ γύρο των διαπραγματεύσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε capital controls

Μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σε απάντηση των αυστηρών κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA, ο Μισούστιν ανέφερε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω “πολιτικής πίεσης”.

Ως εκ τούτου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

“Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν 2022 Alexander Astafyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία”, είπε. “Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ”, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι “είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν”.

Ο Μισούστιν δήλωσε επίσης ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων και πρόσθεσε ότι “είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα”.

Γυναίκα βγαίνει από ανταλλακτήριο συναλλάγματος στη Μόσχα 2022 Alexander Zemlianichenko Jr., File/AP Photo

Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Ο πρόεδρος Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, με αντικείμενο την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για το πρωί της Τετάρτης, για τρίτη φορά αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές ενέργειες και τις επαφές του επιδιώκοντας να βρει μια λύση στην κρίση αυτή. Νωρίτερα σήμερα μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.

Η Γαλλία συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και σκοπεύει να παράσχει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε ότι θα σταλούν ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής αλλά και στη Ρουμανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Τουλάχιστον 136 νεκροί και 400 τραυματίες άμαχοι

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 136 άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε την Τρίτη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

“Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος”, είπε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR), προσθέτοντας ότι 253 από τα θύματα ήταν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ κλιμακώνει τις δραστηριότητες στην Ουκρανία, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει έως και 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του WFP Tomson Phiri, προσθέτοντας: “Οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα