Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο “χρησμός” Μπλίνκεν για την Κριμαία, βήμα πίσω από τις ΗΠΑ;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο “χρησμός” Μπλίνκεν για την Κριμαία, βήμα πίσω από τις ΗΠΑ;
Ρωσικά άρματα μάχης στον πόλεμο της Ουκρανίας AP Photo

Με δύο "γραμμές" φαίνεται να κινούνται οι ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα σε πιθανή ανακατάληψη των εδαφών της Κριμαίας από το Κίεβο.

Ερωτήματα ως προς τη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Κριμαία γεννώνται τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια σφαίρα, με φόντο ενδεχόμενη ρωσική αντεπίθεση το προσεχές διάστημα.

Προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, φέρεται να διαφοροποιήθηκε από τη βασική αμερικανική γραμμή ότι η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας, προκαλώντας αρκετό θόρυβο στα αμερικανικά media.

Η σχετική δήλωση του Μπλίνκεν ήταν η έκφραση της γνώμης του ότι τυχόν ουκρανική προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας θα επιφέρει “ευρύτερη ρωσική απάντηση” και πως αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Μεγάλη αβεβαιότητα”

Σύμφωνα με το Politico, η φράση αυτή θα απογοητεύσει το Κίεβο, το οποίο -όπως λένε τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση- οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν να ανακαταλάβει την Κριμαία, απόφαση πάντως που είναι αποκλειστικά της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν μιλήσει μόνο για τη μάχη του Ντονμπάς, αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα της Ουκρανίας να καταλάβει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον. Δύο από τους συνομιλητές του αμερικανού υπουργού ανέφεραν ότι ο Μπλίνκεν “έδωσε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν θεωρούν σοφή κίνηση την προσπάθεια ανακατάληψης της Κριμαίας”.

Αυτοκινούμενο πυροβόλο μεγάλου βεληνεκούς Caesar LIBKOS/AP PHOTO


Ωστόσο, διαφορετική οπτική παρουσιάζουν δύο άλλοι συνομιλητές του Μπλίνκεν. Οι ίδιοι βεβαιώνουν το Politico ότι ο αμερικανός υπουργός παρατήρησε πως η υπόθεση της Κριμαίας είναι αποκλειστικά θέμα των Ουκρανών και όχι των ΗΠΑ, κάτι που οι ίδιοι ερμήνευσαν ως “άνοιγμα του Μπλίνκεν σε πιθανό παιχνίδι της Ουκρανίας στην Κριμαία”.

Ενώ διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ να δηλώσουν δημόσια ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας, από το 2014 έχουν κάνει ελάχιστα προκειμένου να αμφισβητήσουν την εισβολή και την κατοχή της Ρωσίας στη χερσόνησο.

“Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα των λεχθέντων είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα” διαμηνύει στο αμερικανική πηγή.

Ανησυχία στους Δημοκρατικούς

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπλίνκεν, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ τον οποίο επικαλείται το Politico εξέφρασε την βαθιά ανησυχία των Αμερικανών σχετικά με την προοπτική οι ουκρανικές δυνάμεις να διεξάγουν επιχείρηση για την ανακατάληψη της Κριμαίας.

“Νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη συναίνεση και ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακαταλάβει στρατιωτικά την Κριμαία” δήλωσε ο βουλευτής, Άνταμ Σμιθ, στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια.

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έλεγε ότι σχεδιάζει να ανακαταλάβει κάθε εκατοστό της κατεχόμενης Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ο αγώνας αυτός θα ήταν πιθανότατα σκληρός και αιματηρός, δεδομένης της άμυνας που έχει χτίσει η Ρωσία στη χερσόνησο στη διάρκεια των χρόνων της κατοχής.

Ο Σμιθ είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο κατόπιν διαπραγματεύσεων. Όπως παρατηρεί το Politico, τα σχόλια του Σμιθ αντικατοπτρίζουν αυτό που φαίνεται να είναι επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή μετά από ένα χρόνο σκληρών μαχών, θα χρειαστεί να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στρατιωτικές δυνάμεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία AP PHOTO/LIBKOS

Λάδι στη φωτιά από τη Νούλαν

Να προλάβει, πάντως, πιθανές αντιδράσεις των Ουκρανών έσπευσε η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που δήλωσε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας είναι νόμιμος στόχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ότι ο βομβαρδισμός τους έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον.

“Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι Ουκρανοί για την Κριμαία -πού θα αποφασίσουν να πολεμήσουν κ.λπ.- η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής εάν η Κριμαία δεν είναι τουλάχιστον, επαναλαμβάνω τουλάχιστον, αποστρατιωτικοποιημένη” τόνισε η Νούναλντ σε εκδήλωση του Ινστιτούτο Κάρνεγκι, στην Ουάσιγκτον.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έσπευσε να προσθέσει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο “είναι νόμιμοι στόχοι, η Ουκρανία τούς πλήττει και εμείς το υποστηρίζουμε”.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας. “Οι Αμερικανοί πολεμοκάπηλοι προχώρησαν πιο μακριά, ενθαρρύνοντας το Κίεβο να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο” δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Κατά τη ρωσίδα αξιωματούχο, ορισμένοι Αμερικανοί κάνουν “τρελά όνειρα” για στρατιωτική ήττα της χώρας της, ωθώντας τις ΗΠΑ να εμπλέκονται ολοένα και πιο άμεσα στη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα