Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Χιροσίμα για τη G7 ο Ζελένσκι – Τα διαμάντια της Ρωσίας βάζει στο “μάτι” η Ε.Ε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη  Χιροσίμα για τη G7 ο Ζελένσκι – Τα διαμάντια της Ρωσίας βάζει στο “μάτι” η Ε.Ε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Μπαχμούτ Ukrainian Presidential Press Office / AP IMAGES

Στην Ιαπωνία αναμένεται να μεταβεί ο Ουκρανός πρόεδρος την Κυριακή για να δώσει το "παρών" στη σύνοδο κορυφής της G7. Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα, συνεχίζονται οι επιδρομές της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να ταξιδέψει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να λάβει μέρος διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής της G7 μεθαύριο Κυριακή, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Η πηγή του Reuters ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή το σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια ακόμη.

Την πληροφορία πως ο κ. Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ιαπωνία μετέδωσε νωρίτερα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά», είπε ειρωνικά ο κ. Μισέλ στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας πως η ΕΕ θα λάβει προσεχώς μέτρα, μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, η πώληση των οποίων τής αποφέρει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια.

Νέα νύχτα ρωσικών βομβαρδισμών

Οι ουκρανικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι η αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για άλλη μια νύχτα στην πρωτεύουσα Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών.

Σειρήνες ηχούσαν μέσα στη νύχτα στο Κίεβο και άλλους δήμους. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκρήξεις στη Λβιβ και στη Ρίβνε (δυτικά), καθώς και στη Χερσώνα (νότια).

«Η αντιαεροπορική άμυνα δρα στον εναέριο χώρο του Κιέβου. Μείνετε στα καταφύγια ωσότου τερματιστεί ο συναγερμός!», τόνισε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πρωτεύουσας Σερχίι Πόπκο. Ο ομόλογός του στην περιφέρεια Κρεβνί Ρι (νότια), ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, απηύθυνε παρόμοια σύσταση, κάνοντας λόγο για «εκρήξεις».

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού σε αυτό το στάδιο. Οι συναγερμοί άρχισαν να αίρονται μερικές ώρες αφού κηρύχθηκαν στο Κίεβο, σε κεντρικές και νότιες περιφέρειες· παρέμεναν σε ισχύ σε ανατολικές και δυτικές.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως κάποιοι στόχοι καταρρίφθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την άλλη, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως βομβαρδίστηκε με ρουκέτες η πόλη Ντονιέτσκ, που ελέγχεται από φιλορώσους. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα