Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρανς γυναίκα λέει ότι οι τρανσφοβικοί νόμοι την "κρατούν όμηρο" στο Κίεβο

Η Zi Faamelu
Η Zi Faamelu [email protected] FAAMELU

Η Zi Faamelu, μια τρανς γυναίκα από την Κριμαία, μεταφέρει την συγκλονιστική εμπειρία της από την ρωσική εισβολή στο Κίεβο.

Η Zi Faamelu, είναι μια τρανς γυναίκα η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κριμαία, μια περιοχή της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από τη Ρωσία το 2014. Τώρα η 31χρονη ζει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα που βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία για σχεδόν μια εβδομάδα, ενώ της τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχει βγει από το σπίτι της εδώ και μέρες καθώς έξω ακούγονται πυροβολισμοί.

Η Faamelu η οποία ήταν στο παρελθόν δημοφιλής ως διαγωνιζόμενη στο ουκρανικό σόου τραγουδιού "Star Factory", μιλώντας στο cbcnnews δηλώνει πως είναι αδύνατον να φύγει από τη χώρα καθώς οι νόμοι και η τρανσφοβία εμποδίζουν την είσοδό της σε γειτονικές χώρες.

ADVERTISING

Η Faamelu δήλωσε πως η τρανσφοβία είναι διάχυτη στην πόλη και στις γειτονικές χώρες και φοβάται για την ζωή της καθώς η σύγκρουση έχει κάνει πιο "εύκολη απάντηση" την βία.

"Πολλοί άνθρωποι έχουν όπλα. Μπορεί να είναι μια δικαιολογία για βία. Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση", είπε.

"Μερικές φορές πιστεύουμε ότι είναι απλώς ένα όνειρο, ότι έχουμε κολλήσει μέσα σε κάποιο είδος βιντεοπαιχνιδιού. Επειδή απλά ζεις σε μια ήσυχη κοινωνία και μετά ακούς βομβαρδισμούς και ξυπνάς από τον ήχο των βομβαρδισμών. Πριν από λίγες ώρες άκουσα βομβαρδισμούς και τα παράθυρά μου έτρεμαν... Φοβάμαι κυριολεκτικά για τη ζωή μου", δήλωσε.

Για μέρες, είπε η Faamelu, έπρεπε να κρατά κλειστά τα φώτα στο διαμέρισμά της και να κρατά τα παράθυρα κλειστά. Ζει μόνη της, όλοι οι φίλοι της έχουν φύγει από την πόλη και είπε ότι φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα από τα μοναδικά άτομα που έχουν απομείνει στο κτίριο της. Η ίδια ζει κοντά σε ένα κτίριο στο Κίεβο που είχε χτυπηθεί από βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο cbsnews η Faamelu δεν ξέρει τι να κάνει. Ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίσει βία στο δρόμο της προς τα σύνορα, δεν έχει ιδέα αν θα της επιτραπεί καν να φύγει από τη χώρα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί στα σύνορα να με αφήσουν να περάσω", είπε.

Αν φτάσει στα σύνορα μιας γειτονικής χώρας που προσφέρει καταφύγιο, δεν είναι καν σίγουρη αν θα την αφήσουν να μπει, καθώς η ταυτότητα του διαβατηρίου της δεν ταιριάζει με το φύλο της. Η LGBTQ κοινότητα έχει γίνει πιο αποδεκτή με τα χρόνια, αλλά για τα τρανς άτομα, είναι πιο περίπλοκο.

"Αυτό το μέρεος δεν είναι ένα πολύ φιλικό προς την LGBTQ κοινότητα .. Οι ζωές των τρανς ατόμων είναι πολύ δυσοίωνες εδώ", είπε η Faámelu. "Αν έχεις αρσενικό φύλο στο διαβατήριό σου, δεν θα σε αφήσουν να φύγεις στο εξωτερικό. Δεν θα σε αφήσουν να περάσεις", δήλωσε η ίδια.

Για χρόνια, τα τρανς άτομα στην Ουκρανία που ήθελαν να αναγνωριστούν νομικά είχαν μια μακρά λίστα με βήματα που έπρεπε να περάσουν. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στα τρανς άτομα να υποβληθούν σε εκτενή ψυχιατρική παρακολούθηση και σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου για να λάβουν τα νομικά έγγραφα που επιθυμούν.

"Δεν θέλω να το περάσω. Αυτό είναι ταπεινωτικό για τον κόσμο. Αποφάσισα να κρατήσω το διαβατήριό μου, να κρατήσω το αρσενικό στο διαβατήριό μου και τώρα δεν μπορώ να φύγω από αυτή τη χώρα, είναι πόλεμος μέσα σε πόλεμο, αλήθεια", καταγγέλει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network