Πολιτική κρίση στο Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμα – Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Κούσκο

Πολιτική κρίση στο Περού: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμα – Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Κούσκο
Διαδηλώσεις στο Περού AP Photo/Martin Mejia

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λίμα και αρκετές περιοχές του Περού. Στους 42 οι νεκροί, λόγω των αιματηρών διαδηλώσεων.

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε το βράδυ του Σαββάτου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα Λίμα και σε αρκετές άλλες περιοχές του Περού εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 42 άνθρωποι εδώ και πέντε εβδομάδες.

Το μέτρο, που θα ισχύσει για 30 ημέρες, επιτρέπει την επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων για την επιβολή της τάξης και συμπεριλαμβάνει την αναστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των ελευθεριών της κυκλοφορίας των προσώπων, της συνάθροισης και το απαραβίαστο της ιδιωτικής κατοικίας.

Διάταγμα που το περιλαμβάνει δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα· το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας) στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Κούσκο, κλειδί για τον τουρισμό στο Μάτσου Πίτσου

Το διεθνές αεροδρόμιο της Κούσκο, κόμβος-κλειδί για τις επισκέψεις στον διάσημο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου —το κόσμημα της περουβιανού τομέα του τουρισμού—, άνοιξε ξανά το Σάββατο, έπειτα από δυο αναστολές της λειτουργίας του λόγω του κύματος διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων που συνταράσσουν το Περού τον τελευταίο μήνα.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει έτσι να αναζωογονήσει τον τομέα του τουρισμού —σημαντική πηγή συναλλάγματος για τη χώρα— στην περιοχή της Κούσκο, της άλλοτε πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Ίνκα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης της νέας προέδρου του Περού άρχισε τον Δεκέμβριο, μετά την παύση του πρώην προέδρου της αριστεράς Πέδρο Καστίγιο από το Κογκρέσο και την αντικατάστασή του από την ως τότε αντιπρόεδρό του, τη Ντίνα Μπολουάρτε.

Το αεροδρόμιο της Κούσκο, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, με περίπου εκατό πτήσεις να συνδέουν την πόλη με την πρωτεύουσα Λίμα σε εβδομαδιαία βάση, ανέστειλε την Πέμπτη 12η Ιανουαρίου «προληπτικά» τη λειτουργία του, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα προσπαθούσαν να το καταλάβουν διαδηλωτές. Στην πόλη έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων εκείνη την ημέρα.

Τον Δεκέμβριο, είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία του για πέντε ημέρες.

Ο αριθμός των δρόμων που έχουν αποκλειστεί από διαδηλωτές αυξήθηκε χθες Σάββατο και φθάνει πλέον τους 100, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα