Πολιτικό 'θρίλερ' στη Βραζιλία μετά την απαγόρευση εξόδου για τον Λούλα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα AP

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία μετά την οριστικοποίηση της καταδίκης του πρώην προέδρου και την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα

Οι Αρχές της Βραζιλίας απαγόρευσαν στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την έξοδο από τη χώρα και δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση του διαβατηρίου του, μία ημέρα μετά την απόφαση εφετείου να επικυρώσει την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του δημοφιλούς πολιτικού για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και να επιβάλει ακόμη βαρύτερη ποινή στον πρώην πρόεδρο.

Σημειώνεται ότι το τριμελές εφετείο επικύρωσε ομόφωνα την Τετάρτη την καταδίκη του Λούλα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι όρισε ακόμη βαρύτερη ποινή σε βάρος του, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τον κεντροαριστερό πολιτικό, που θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

ADVERTISING

Ο Λούλα σχεδίαζε να ταξιδέψει στην Αιθιοπία, κάτι που τελικά δεν κατέστη εφικτό αφού τον εμπόδισαν δίνοντας εντολή να κατασχεθεί το διαβατήριό του, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, την επομένη της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του.

Το εφετείο αύξησε την Τετάρτη στα δώδεκα χρόνια κι έναν μήνα την ποινή κάθειρξης που θα πρέπει να εκτίσει ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος για τη βραζιλιάνικη αριστερά θεωρείται ήρωας.

Μένει τώρα να φανεί, μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις, αν θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στις φετινές εκλογές. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό. Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα και άπαντες εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Το "Κόμμα των Εργατών" από την πλευρά του, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο Λούλα θα είναι ο υποψήφιός του στις επόμενες εκλογές, κάνοντας λόγο για "πολιτικές αποφάσεις" των δικαστηρίων. Άποψη που δημοσίως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Λούλα, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι "δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα".

Σε κάθε περίπτωση, για τις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η υποψηφιότητα προσώπου εναντίον του οποίου υπάρχει δικαστική καταδίκη. Η υπεράσπιση του Λούλα ωστόσο υποστηρίζει ότι ο κανονισμός αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί για περιπτώσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει. Επιπρόσθετα, ο Λούλα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση αυτής της απαγόρευσης,  ώστε να μπορέσει δίχως πρόβλημα να διεκδικήσει την προεδρία.

Φωτό: AP Photo/Andre Penner

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βραζιλία: Οριστική η καταδίκη του Λούλα

Ένοχος για διαφθορά ο 'ήρωας της Βραζιλίας', Λούλα

SHARE:

24Media Network