Πολωνία: Η πρώτη νεκρή από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Πολωνία: Η πρώτη νεκρή από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις
Διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στην Πολωνία μετά τον θάνατο της Ιζαμπέλα AP Photo/Czarek Sokolowski

Διαδηλώσεις στην Πολωνία μετά τον θάνατο γυναίκας που συνδέεται με τον νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Οργή στην Πολωνία μετά τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Το πρώτο θύμα του νόμου που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, πέθανε στο νοσοκομείο από σηπτικό σοκ, χωρίς να της γίνει έκτρωση.

Η 30χρονη Ιζαμπέλα, πέθανε από σηπτικό σοκ στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Οι γιατροί δεν της έκαναν έκτρωση, παρόλο που το έμβρυό της είχε έλλειψη αμνιακού υγρού, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, και περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της εξ’ αιτίας της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου της Πολωνίας που καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η Ιζαμπέλα πέθανε τον Σεπτέμβριο, αλλά η υπόθεσή της ήρθε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, προκαλώντας οργή και διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας.

Ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση υποστηρίζουν ότι ο νόμος που σχεδόν απαγορεύει τις αμβλώσεις έχει δημιουργήσει φόβο στους γιατρούς, οι οποίοι δεν προχωρούν στη διακοπή μιας εγκυμοσύνης, ακόμα και αν θεωρητικά καλύπτονται από τον νόμο, στο “παραθυράκι” δηλαδή που αφήνει αν η ζωή της γυναίκας κινδυνεύει.

“Όταν οι νόμοι είναι ιδιαίτερα κατασταλτικοί και επιφέρουν κυρώσεις για τους γιατρούς, τείνουν να ερμηνεύουν το νόμο ακόμη πιο άκαμπτα από τη διατύπωση του νόμου για να αποφύγουν τον προσωπικό τους κίνδυνο”, δήλωσε η Irene Donadio με την International Planned Parenthood Federation.

Πριν τον νέο νόμο, οι γυναίκες στην Πολωνία μπορούσαν να κάνουν αμβλώσεις μόνο σε τρεις περιπτώσεις: εάν η εγκυμοσύνη είχε προκύψει από έγκλημα όπως ο βιασμός, εάν η ζωή της γυναίκας κινδύνευε ή στην περίπτωση σοβαρών παραμορφώσεων του εμβρύου. Το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο επηρεάζεται από το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, έκρινε πέρυσι ότι οι αμβλώσεις για γενετικές ανωμαλίες δεν είναι συνταγματικές.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών λένε ότι οι γιατροί στην Πολωνία περιμένουν τώρα ένα έμβρυο που δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης να πεθάνει στη μήτρα αντί να κάνουν έκτρωση.

Το νοσοκομείο όπου πέθανε η γυναίκα εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη λέγοντας ότι “θρηνεί” και ότι το προσωπικό του έκανε τα πάντα για να σώσει την ίδια και το έμβρυο. Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι η γυναίκα άφησε πίσω της έναν σύζυγο και μια κόρη.

Το νοσοκομείο πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση, αλλά είπε ότι “όλες οι ιατρικές αποφάσεις ελήφθησαν λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές διατάξεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς που ισχύουν στην Πολωνία”.

Η υπερσυντηρητική οργάνωση και ομάδα πίεσης για τον περιορισμό των αμβλώσεων, Ordo Iuris, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο της γυναίκας. Ο πρόεδρός της, Jerzy Kwaśniewski, όπως αναφέρει ο Guardian, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα για το τι συνέβη.

Τόσο ο Kwaśniewski όσο και ο Radosław Fogiel, εκπρόσωπος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, δήλωσαν ότι βάσει του υφιστάμενου νόμου μια γυναίκα της οποίας η ζωή ήταν σε κίνδυνο είχε το δικαίωμα να διακόψει νόμιμα την εγκυμοσύνη της.

Αμετανόητος ο Fogiel, είπε ότι το κυβερνών κόμμα δεν σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στον νόμο για τις αμβλώσεις λόγω της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα