Πολωνία: Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο

Πολωνία: Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επιστρέφει σε κυβερνητικό πόστο
Ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι Czarek Sokolowski/AP Photo

Λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Οκτωβρίου, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα της Πολωνίας και μάλιστα σε νευραλγικό πόστο.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος λαϊκιστικού, εθνικιστικού κόμματος της Πολωνίας Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θα επανέλθει στην κυβέρνηση στην θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η Πολωνία ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 74χρονος Κατσίνσκι θεωρείται ο ντε φάντο ηγέτης της Πολωνίας από την πρώτη νίκη του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

«Ο αρχηγός του πολιτικού μας στρατοπέδου, ο πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θα γίνει ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πρακτορείο PAP.

Ταυτόχρονα, τέσσερις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης παραιτήθηκαν από τις θέσεις και θα παραμείνουν υπουργοί.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα θα διορίσει επισήμως τον Κατσίνσκι εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η επιστροφή του Κατσίνσκι, που θα επιβλέπει το σύνολο του κυβερνητικού έργου, θα παίξει σταθεροποιητικό ρόλο εν μέσω εντάσεων στο κυβερνητικό σχήμα και θα προετοιμάσει την παράταξη για τις εκλογές που είναι πιθανόν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Αν και το PiS παραμένει επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης -Η Πλατφόρμα των Πολιτών (PO) – κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS, το κόμμα του Κατσίνσκι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του 33% των ερωτηθέντων, ενώ η PO πιστώνεται με το 27% της πρόθεσης ψήφου (έχοντας ανεβάσει το ποσοστό του κατά 4 ποσοστιαίες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).

Το κόμμα της άκρας δεξιάς Konferderacja εξασφαλίζει το 8%. Η αριστερά, καθώς και ο συνασπισμός του αγροτικού κόμματος PSL και του φιλελύθερου κόμματος Polska 2050, λαμβάνουν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση 5% των ψήφων κάθε ένα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα