Πολωνία: Χάνει την πλειοψηφία το δεξιό κυβερνών κόμμα

Διαβάζεται σε 4'
Poland Elections
Ντόναλντ Τουσκ 2023 Petr David Josek/AP Photo

Ο ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει νικητής μετά και τα τελευταία exit poll που δείχνει ότι οι κυβερνώντες συντηρητικοί χάνουν την πλειοψηφία.

Την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα του κήρυξε ο ηγέτης της πολωνικής αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας για να εκδιώξουν το κυβερνών εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα.

Τα exit poll δείχνουν νίκη αλλά και ήττα του λαϊκιστικού, εθνικιστικού Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS), καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos πήρε περισσότερες έδρες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές και όχι αρκετές για να μπορέσει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να περάσει νόμους στο νομοθετικό σώμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία το PiS έλαβε 200 έδρες με τον δυνητικό εταίρο της, την ακροδεξιά Συνομοσπονδία να λαμβάνει μόλις 12 έδρες, γεγονός που το κόμμα αναγνώρισε ως ήττα αφού υπολείπεται κατά πολύ από τις 231 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Από την άλλη τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πιθανώς κερδίσει συνολικά 248 έδρες στην κάτω βουλή των 460 εδρών, το Sejm. Η μεγαλύτερη από τις ομάδες είναι ο Συνασπισμός των Πολιτών, του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κέρδισε το 31,6% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll.

Αν αυτά τα στοιχεία επιβεβαιωθούν από τα επίσημα αποτελέσματα, οι χθεσινές εκλογές θα αποτελέσουν αλλαγή σελίδας για τη Βαρσοβία, η οποία έχει έρθει επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το 2015 όταν ανήλθε στην εξουσία το PiS.

“Είμαι πολιτικός εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι αθλητής. Ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν τόσο χαρούμενος που πήρα φαινομενικά τη δεύτερη θέση. Η Πολωνία νίκησε, η δημοκρατία νίκησε. Τους απομακρύναμε από την εξουσία”, δήλωσε ο Τουσκ στους επευφημούντες υποστηρικτές του.

“Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο, αλλά ήδη από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το τέλος της κακής περιόδου, αυτό είναι το τέλος της διακυβέρνησης του PiS”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αναγνώρισε το διφορούμενο αποτέλεσμα και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “πρέπει να έχουμε ελπίδα και πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι, ανεξάρτητα από το αν είμαστε στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση, θα εφαρμόσουμε αυτό το (πολιτικό) σχέδιο με διάφορους τρόπους και δεν θα επιτρέψουμε να προδοθεί η Πολωνία”.

Σημειώνεται πως οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 τοπική ώρα, το βράδυ της Κυριακής (15/10), με το ποσοστό συμμετοχής να αγγίζει το 72,9%, το υψηλότερο από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, ωστόσο υπήρχαν ακόμη ουρές ψηφοφόρων που αναφέρθηκαν μέχρι αργά τη νύχτα στη Βαρσοβία και την Κρακοβία και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βρότσλαβ.

Οι κάτοικοι προσέφεραν σε όσους περίμεναν ζεστό τσάι και κουβέρτες αλλά και φαγητό, καθώς κάποιοι δήλωσαν ότι ανέμεναν στην ουρά έξι ώρες. Το εκλογικό κέντρο έκλεισε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (04:00 ώρα Ελλάδας), έξι ώρες μετά την επίσημη ώρα που θα έκλειναν οι κάπλπες.

Τα μερικά, επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Ως τις 5:30 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 6:30 Ελλάδας) είχε καταμετρηθεί μόλις το 3,6% των ψήφων.

Ο Τρίτος Δρόμος αποκλείει συνεργασία με το PiS

Ο συμπρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Τρίτος Δρόμος στην Πολωνία, το οποίο συγκέντρωσε το 13,5% σύμφωνα με τα exit polls, δήλωσε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο συνασπισμού με το PiS.

“Αποκλείω έναν τέτοιο συνασπισμό (…) οι άνθρωποι που μας ψήφισαν ήθελαν αλλαγή, ήθελαν να φύγει το PiS από την εξουσία”, δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κοσίνιακ- Καμίζ μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF-FM.

Σύμφωνα με τα exit polls, το κυβερνών κόμμα PiS συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταφέρνει να έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο Συνασπισμός Πολιτών (KO) βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 31%, ο Τρίτος Δρόμος στην τρίτη με 13,5%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Συνομοσπονδία παίρνει 6,4%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα