Πολύνεκρες ταραχές σε φυλακή του Μεξικό

Πολύνεκρες ταραχές σε φυλακή του Μεξικό

Ταραχές σε φυλακή στην κεντρική πολιτεία του Μεξικό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα ανθρώπων. Δεκάδες οι τραυματίες

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τις ταραχές που ξέσπασαν νωρίς σήμερα σε φυλακή στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού, Σαν Λουίς Ποτοσί, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία της πολιτείας διευκρίνισε ότι αποκαταστάθηκε η τάξη σε ένα συγκρότημα κελιών της φυλακής Λα Πίλα στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας Σαν Λουίς Ποτοσί, όπου είχαν ξεσπάσει οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια των ταραχών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν οι κρατούμενοι που συνεπλάκησαν ανήκαν σε αντίπαλες συμμορίες ναρκωτικών.

Αιματηρές συμπλοκές σημειώνονται συχνά στις φυλακές της χώρας, οι οποίες στεγάζουν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Οι φυλακισμένοι προέρχονται από διάφορες συμμορίες του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο για τις περιοχές ελέγχου τους.

Οι φόνοι που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα μειώθηκαν κατά 14% στους 4.249 τους πρώτους τέσσερις μήνες της προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να περιορίσει την βία που πλήττει την δεύτερη αυτή μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρώην πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν είχε αναθέσει στον στρατό να πολεμήσει τα καρτέλ των ναρκωτικών κατά την θητεία του του 2006-2012, όταν σχεδόν 70.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις και εκτελέσεις και έως 27.000 εξαφανίστηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

SHARE:

24Media Network