'Πόρτα' Μακρόν σε Ερντογάν: Οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία

Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, and French President Emmanuel Macron arrives for a press conference at the Elysee Palace in Paris, Friday, Jan.5, 2018. Erdogan is traveling to Paris for talks with Macron, amid protests over press freedom and the deteriorating state of human rights in Turkey. (Ludovic Marin, Pool via AP)
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, and French President Emmanuel Macron arrives for a press conference at the Elysee Palace in Paris, Friday, Jan.5, 2018. Erdogan is traveling to Paris for talks with Macron, amid protests over press freedom and the deteriorating state of human rights in Turkey. (Ludovic Marin, Pool via AP) AP

"Οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου" ήταν το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν στον Τούρκο ομόλογό του

Την άποψη ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατύπωσε ο Γάλλος Προεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο Παρίσι. "Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ", τόνισε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε στον Ερντογάν ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

ADVERTISING

"Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου" δήλωσε.

Μετά τις επισημάνσεις του Μακρόν, ο τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε ορισμένους δημοσιογράφους ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν.

"Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"" που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

"Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες" είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

"Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας", πρόσθεσε ο Ερντογάν ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, υπογράμισσε ότι η Τουρκία έχει "κουραστεί" να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ: "Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ" δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Επεισόδιο με δημοσιογράφο

Το "θερμόμετρο" στη συνέντευξη Τύπου ανέβηκε όταν γάλλος δημοσιογράφος απηύθυνε ερώτημα στον τούρκο Πρόεδρο σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Συρία, με τον Ερντογάν να τον κατηγορεί ότι μιλάει σαν γκιουλενιστής.

Ο διάλογος των δύο ανδρών:

Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;

Δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT με όπλα στα σύνορα, τον Ιανουάριο του 2014.

Ερντογάν: Μιλάτε σαν μέλος της FETO(σ.σ. οργάνωση του Γκιουλέν)

Δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.

Ερντογάν: Σας το λέω επειδή αυτοί που το έκαναν είναι γκιουλενιστές και αυτοί τη στιγμή είναι στη φυλακή. Κοιτάξτε, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί δεν αναφέρεστε σε αυτό; Μην μιλάτε με επιχειρήματα άλλων. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών.

Πηγή:ΑΜΠΕ, Hurriyet Φωτογραφία:Ludovic Marin, Pool via AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επεισόδιο Ερντογάν με δημοσιογράφο για τα όπλα στη Συρία

SHARE:

24Media Network