“Πόρτα” στον Ερντογάν: Ο Μπάιντεν απέκλεισε την Τουρκία από την ψηφιακή σύνοδο για τη Δημοκρατία

“Πόρτα” στον Ερντογάν: Ο Μπάιντεν απέκλεισε την Τουρκία από την ψηφιακή σύνοδο για τη Δημοκρατία
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Τζο Μπάιντεν Evan Vucci / ASSOCIATED PRESS

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε 110 χώρες στην ψηφιακή σύνοδό του για τη Δημοκρατία, με την Τουρκία να μένει εκτός λίστας.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τους ηγέτες 110 χωρών να συμμετάσχουν στην ψηφιακή σύνοδο που θα οργανώσει τον Δεκέμβριο για τη Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά επίσης και του Ιράκ, της Ινδίας και του Πακιστάν, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις ηχηρές απουσίες η Τουρκία, με τον Μπάιντεν να κλείνει την “πόρτα” στον Ερντογάν, αφήνοντας τη χώρα εκτός συνόδου. Από τον κατάλογο απουσιάζει και η Κίνα, βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο, ενώ προσκλήθηκε η Ταϊβάν, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει οργή στο Πεκίνο.

Στη Μέση Ανατολή, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ προσκλήθηκαν στην ψηφιακή σύνοδο, με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρόεδρο, που θα διεξαχθεί την 9η και τη 10η Δεκεμβρίου. Αραβικές χώρες που παραδοσιακά διατηρούν στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον –Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– λείπουν από τον κατάλογο.

Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε πάντως τη Βραζιλία, όπου κυβερνά ο ακροδεξιός, πολύ αμφιλεγόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Στην Ευρώπη, η Πολωνία θα αντιπροσωπευθεί, παρά τις συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις με τις Βρυξέλλες για το κράτος του δικαίου· η Ουγγαρία του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δεν προσκλήθηκε.

Στην Αφρική, η ΛΔ Κονγκό, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας συγκαταλέγονται στα κράτη που προσκλήθηκαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα