Πορτογαλία-εκλογές: Στο νήμα κέρδισε η κεντροδεξιά, άλμα για την ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 2'
Πορτογαλία-εκλογές: Στο νήμα κέρδισε η κεντροδεξιά, άλμα για την ακροδεξιά
AP

Η πορτογαλική κεντροδεξιά πήρε μεν την πρώτη θέση (με βραχεία κεφαλή) στις κυριακάτικες εκλογές, ωστόσο πολύ δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Με βραχεία κεφαλή και χωρίς να επιτύχει την αυτοδυναμία επικράτησε ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας.

Το σχήμα του οποίου ηγήθηκε ο Λουίς Μοντενέγκρο (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και δύο μικρότερα συντηρητικά) συγκέντρωσε το 29,5% (79 έδρες) ενώ οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Νούνο Σάντος, παρά το γεγονός ότι το κόμμα κατέβηκε στις εκλογές στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς της κυβέρνησης Κόστα έφτασε στο 28,7% (77 έδρες).

Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν το ακροδεξιό μόρφωμα του Chega (“φτάνει” στα ελληνικά) το οποίο εκτοξεύτηκε στο 18%. Η κεντροδεξιά πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να συμμαχήσει μαζί του έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πολύ χαμηλές πτήσεις σημείωσε η Αριστερά. To Μπλόκο της Αριστεράς συγκέντρωσε 4,4% και ο συνασπισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Οικολόγους 3,3%.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί πλέον πολύ μεγάλη σπαζοκεφαλιά και η νέα προσφυγή στις κάλπες κάθε άλλο παρά απίθανη φαντάζει.

«Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου να μην συγκεκυβερνήσω με την Αριστερά», διαβεβαίωσε ο Μοντενέγκρο. «Η εφαρμογή της πολιτικής μας θα πρέπει να περνά μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε ο Μοντενέγκρο, ζητώντας «από τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Πέδρο Νούνο Σάντος αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2015. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει τις προτάσεις του AD, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές στη φορολογία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα