Πώς έπεισε ο Στιβ Τζομπς τον Ισέι Μιγιάκι να του φτιάξει το μαύρο ζιβάγκο

Πώς έπεισε ο Στιβ Τζομπς τον Ισέι Μιγιάκι να του φτιάξει το μαύρο ζιβάγκο
Ο Στιβ Τζομπς με το χαρακτηριστικό του, μαύρο ζιβάγκο. AP

Ο Στιβ Τζομπς ήθελε να φορούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Apple το ίδιο γιλέκο. Αυτό δεν έγινε, αλλά ο σχεδιαστής στον οποίον απευθύνθηκε, Ισέι Μιγιάκι δημιούργησε το ζιβάγκο σήμα κατατεθέν.

O Iσέι Μιγιάκι κατέληξε σε ηλικία 84 χρόνων, έχοντας αφήσει την κληρονομιά του στον πλανήτη. Μεταξύ των πιο εμβληματικών δημιουργιών του, ήταν το μαύρο ζιβάγκο του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς.

Οι New York Times αποκάλυψαν πώς ο Τζομπς έπεισε τον Μιγιάκι να δημιουργήσει κάτι που δεν αποτελούσε ακριβώς κίνητρο. Στη βιογραφία του, ο Τζομπς αναφέρει ότι είχε εντυπωσιαστεί από το τζάκετ που φορούσαν οι εργάτες της Sony, το 1981 -όταν είχε ταξιδέψει στην Ιαπωνία.

Δεν είχε γιακά, ήταν από νάιλον και τα μανίκια ‘έβγαιναν’ με φερμουάρ. “O CEO της Sony είχε πει στον Τζομπς πως το συγκεκριμένο -ίδιο για όλους- ρούχο έκανε τους υπαλλήλους να νιώθουν περισσότερο ενωμένοι. Μου είπε και ότι μετά τον πόλεμο ουδείς είχε ρούχα να φορέσει και εταιρίες όπως η Sony έπρεπε να παρέχουν ρουχισμό για όλους, κάθε μέρα”.

Όταν έμαθε πως το είχε φτιάξει ο Μιγιάκι, του ζήτησε να ντύσει και τους εργαζομένους της Apple -με το ίδιο γιλέκο. Ο σχεδιαστής δέχθηκε, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από τους διοικητικούς της Apple. Αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι οι δυο άνδρες είχαν γνωριστεί και στη συνέχεια έγιναν φίλοι.

Η σχέση τους έφτασε στο σημείο που ο Τζομπς δεν είχε θέμα να ζητήσει από τον σχεδιαστή να δημιουργήσει μια ‘στολή’ για τον ίδιο -που να είναι άνετη και να εκπέμπει το προσωπικό του στιλ. “Του ζήτησα να φτιάξει τα μαύρα ζιβάγκο του, που μου άρεσαν, ώστε να μη σκεφτώ ποτέ ξανά τα πρωινά τι θα φορέσω. Μου έφτιαξε 100. Είχα αρκετά για να ‘περάσω’ με αυτά όλη μου τη ζωή”. Τα συνδύαζε με Levi’s τζιν και παπούτσια New Balance.

“Είχε το εξτρά γύρισμα στο λαιμό, την άνεση ενός T-Shirt και τις μινιμαλιστικές γραμμές ενός τζάκετ”. Όντως ο Τζομπς φορούσε τα μαύρα ζιβάγκο έως το θάνατο του, το 2011, όταν ο φίλος του απέσυρε το σχέδιο. Μια ανανεωμένη έκδοση κυκλοφόρησε το 2017, ως Semi-dull.

Είχε γίνει η βάση της απόφασης του Τζομπς να μειώνει τον αριθμό των αποφάσεων που έπρεπε να παίρνει κάθε πρωί, προκειμένου να του μένει περισσότερη ενέργεια για τη δουλειά του. Η νοοτροπία αυτή υιοθετήθηκε αργότερα και από άλλους. Όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τζομπς έγινε γνωστός και για την ικανότητα του να συνδυάζει την κομψότητα και τη χρησιμότητα όχι μόνο στο στιλ του, αλλά και στα προϊόντα του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα