Πώς να προστατευτείτε από τις εκρήξεις των σεσουάρ μαλλιών – φαινόμενο πιο συχνό από ό,τι πιστεύετε

Πώς να προστατευτείτε από τις εκρήξεις των σεσουάρ μαλλιών – φαινόμενο πιο συχνό από ό,τι πιστεύετε
Η υγρασία, η μη σωστή φροντίδα του σεσουάρ και οι τρίχες μας μπορεί να οδηγήσουν στην έκρηξη του. iStock

Οι εκρήξεις σεσουάρ μαλλιών είναι σύνηθες φαινόμενο. Και πολύ επικίνδυνο. Τι τις προκαλεί και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Μέσα στις γιορτές, συνάντησα τυχαία έναν φίλο που έτρεχε αλαφιασμένος, να βρει ένα ανοιχτό φαρμακείο. Όπως μου είπε, η μητέρα του είχε πάθει έγκαυμα στο κεφάλι, από φωτιά που ξέσπασε ενώ χρησιμοποιούσε το πιστολάκι μαλλιών. Ευτυχώς είχε γλιτώσει τα χειρότερα.

Στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου που εφημέρευε, του είπαν πως η μητέρα του ήταν μια από τις πολλές σχετικές περιπτώσεις που είχαν περιθάλψει τον τελευταίο καιρό. Ότι οι εκρήξεις των σεσουάρ ήταν κάτι το σύνηθες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα πιστολάκια μαλλιών έχουν ημερομηνία λήξης

Οι συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές, όπως όλες οι άλλες, κατασκευάζονται από διάφορους τύπους υλικών και έχουν χειροκίνητες και αυτόματες λειτουργίες.

Όπως κάθε άλλη ηλεκτρική συσκευή και το σεσουάρ ‘καίγεται’, όταν δεν το φροντίζουμε και δεν το χειριζόμαστε σωστά.

Σύμφωνα με επαγγελματίες, τα σεσουάρ έχουν ημερομηνία λήξεως. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τα πέντε χρόνια. Όταν παρέλθουν, μπορεί να ‘εκραγούν’ γιατί τα πηνία θερμότητας που υπάρχουν μέσα στη συσκευή έχουν φθαρεί.

Πώς εκρήγνυται ένα πιστολάκι μαλλιών

Τα πιστολάκια μαλλιών συνήθως έχουν ηλεκτρικό στοιχείο που παράγει θερμική ενέργεια έως 600 watts, ενώ διαθέτουν πλαστικό περίβλημα. Αυτό δεν καίγεται, χάριν της επαρκούς ροής αέρα από τα πηνία θέρμανσης.

Εάν αυτή η ροή μειωθεί (αν μπει σκουπιδάκι ή τρίχα εντός της συσκευής), η θερμοκρασία του πηνίου εκτινάσσεται στα ύψη. Μπορεί να λιώσει το πλαστικό και να κάψει ό,τι εύφλεκτο βρίσκεται κοντά.

  • Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει στην έκρηξη είναι η υπερθέρμανση και πάντα χρήσιμο είναι να το αφαιρούμε από την πρίζα, όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
  • Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ελαττωματικής συσκευής ή μη επαρκών μέτρων ασφαλείας (για αυτό πρέπει να ελέγχουμε τα χαρακτηριστικά κάθε συσκευής -να μην κρίνουμε μόνο από την τιμή).
  • Φωτιά μπορεί να προκαλέσει και ενδεχόμενη ζημιά (σχίσιμο ή κόψιμο) στο καλώδιο ή το βύσμα. Για αυτό και τα σύγχρονα πιστολάκια διαθέτουν ένα κουμπί ασφαλείας στο βύσμα -για να σταματήσουμε γρήγορα τη ροή του ρεύματος, αν παραστεί ανάγκη.
  • Εάν τώρα, υπάρχει δυσλειτουργία του κινητήρα (τον αντιλαμβανόμαστε να ‘δίνει’ αγώνα να μας εξυπηρετήσει), όταν το παρακάνουμε μπορεί να ανατιναχθεί.
  • Η υγρασία επίσης, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα -ακόμα και αν η συσκευή δεν είναι ενεργή. Άρα, πρέπει να προσέχουμε να μην βρέχονται τα πιστολάκια μαλλιών.

Ο πιο συνηθισμένος ‘φταίχτης’ είναι οι τρίχες μας

Kατά το House Keen ο πιο συνηθισμένος λόγος που ‘πιάνουν’ φωτιά τα σεσουάρ και προκαλούν ατυχήματα έχει να κάνει με τις τρίχες που ‘περνούν’ μέσα στο σεσουάρ και φτάνουν στον κινητήρα του.

Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί έχει φύγει το ‘καπάκι’ που υπάρχει στο πίσω μέρος και διασφαλίζει πως δεν υπάρξει διείσδυση τριχών. Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τη ροή του αέρα που προορίζεται για να κρατά ρυθμισμένη τη θερμοκρασία της συσκευής.

Εάν δεν κρατάμε καθαρό το φίλτρο ή τη συσκευή, με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται οι πιθανότητες να μπουν τρίχες στο εσωτερικό.

Στην περίπτωση που τυλιχθούν γύρω από τον κινητήρα ή μπερδευτούν πάνω σε αυτόν, σταματά η περιστροφή. Συνεχίζει ωστόσο, να ‘δέχεται’ ρεύμα, με περιορισμένη ροή αέρα κι έτσι προκαλείται η έκρηξη.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά

Τα σεσουάρ συνηθέστερα ανατινάζονται, χωρίς να ‘χουν δώσει ‘σημάδια’ πως φτάνουν σε αυτήν την στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, αν μυρίζει καμμένο -και δη όταν στεγνώνουμε τα λουσμένα μαλλιά μας-, κάτι πάει πολύ λάθος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα