Πώς ρωσικά ‘τρολ’ βγάζουν τους Αμερικανούς στους δρόμους

Πώς ρωσικά ‘τρολ’ βγάζουν τους Αμερικανούς στους δρόμους
Some of the Facebook and Instagram ads linked to a Russian effort to disrupt the American political process and stir up tensions around divisive social issues, released by members of the U.S. House Intelligence committee, are photographed in Washington, on Wednesday, Nov. 1, 2017. The ads, dozens of which were disclosed for the first time, were released as representatives of leading social media companies faced criticism on Capitol Hill about why they hadn't done more to combat Russian interference on their sites and prevent foreign agents from meddling in last year's election. (AP Photo/Jon Elswick) AP Photo/Jon Elswick

Σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ελέγχονται από Ρώσους, καλούν πολίτες των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που, πολύ συχνά, έχουν διχαστικό περιεχόμενο

Περισσότεροι από 300.000 χρήστες του Facebook στις ΗΠΑ είδαν αναρτήσεις εκδηλώσεων που είχαν δημιουργηθεί από ομάδα διαδικτυακών “τρολ” που φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο, ενώ σχεδόν 100.000 από αυτούς ανέφεραν ότι θα παραστούν ή ότι ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, από το 2015 έως το 2017, δημιουργήθηκαν περίπου 129 τέτοιου είδους Facebook events, που σε πολλές περιπτώσεις κατέβασαν στους δρόμους αμερικανούς πολίτες.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Facebook στο Κονγκρέσο, οι ίδιοι δεν διαθέτουν στοιχεία για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων, όμως, όπως αναφέρει το CNN,  δημοσιογράφοι του δικτύου είχαν βρει στοιχεία ότι η συγκεκριμένοι ρωσική ομάδα κατάφερε να πείσει Αμερικανούς να παραβρεθούν σε διαδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν, αφορούσαν σε μία ευρεία γκάμα διχαστικών ζητημάτων και σκοπός τους, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, ήταν να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών.

Σε μία, μάλιστα, περίπτωση, η ομάδα αυτή οργάνωσε και προώθησε δύο αντίθετες διαδηλώσεις την ίδια μέρα και στην ίδια τοποθεσία του Χιούστον στο Τέξας.

H σελίδα “Heart of Texas”, η οποία προωθεί την απόσχιση της αμερικανικής πολιτείας, διοργάνωσε μία διαδήλωση για να σταματήσει η “Ισλαμοποίηση του Τέξας”, κατά τα εγκαίνια βιβλιοθήκης σε ισλαμικό κέντρο στις 21 Μαΐου 2016. Την ίδια μέρα, μία άλλη σελίδα, με τίτλο “Ενωμένοι Μουσουλμάνοι της Αμερικής”, προωθούσε μία εκδήλωση για την “Διάσωση της Ισλαμικής Γνώσης”.

Πίσω από τις δύο σελίδες στο facebook, βρισκόταν η ίδια ομάδα, η οποία σύμφωνα με στελέχη του κοινωνικού μέσου πλήρωσε 200 δολάρια για να προωθήσει τις δύο αυτές εκδηλώσεις.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2016, μετά την δολοφονία του Philando Castile σε προάστιο του Saint Paul στη Μινεσότα.

Μία σελίδα, που και σε αυτή την περίτπωση βρισκόταν υπό ρωσική διαχείριση και φαινόταν να σχετίζεται με ακτιβιστές του Black Lives Matter, προώθησε μία διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου εργαζόταν ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Castile.

H διαδήλωση κοινοποιήθηκε σε σελίδα του Facebook με τίτλο “Don’t Shoot Us,”(μην μας πυροβολείτε) και τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε ξεπεράσει τους 250,000 ακολούθους.

ακτιβιστές της περιοχής αρχικά προβληματίστηκαν βλέποντας το κάλεσμα για τη διαδήλωση, καθώς είχαν ήδη οργανώσει μία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του κυβερνήτη της Μινεσότα. Όταν ήρθαν σε επαφή με τους διαχειριστές της εν λόγω ιστοσελίδας, έλαβαν την εξήγηση ότι δεν ήταν στην Μινεσότα, αλλά σκόπευαν να ανοίξουν ένα “παράρτημα” στην πολιτεία τους επόμενους μήνες.

Αυτό προκάλεσε περαιτέρω υποψίες στους ακτιβιστές, οι οποίοι μετά από έρευνα κατέληξαν και δημοσιοποίησαν το συμπέρασμα ότι το “Don’t Shoot Us” ήταν “εντελώς δουλειά τρολ”.  Τελικά, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα πραγματοποιήθηκε κανονικά, με την παρουσία όμως των ακτιβιστών, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πράγματα δεν θα έβγαιναν εκτός ελέγχου.

Πηγή:CNN Φωτογραφία:AP Photo/Jon Elswick

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα