Πότε θα αλλάξει το όνομα της Εθνικής ομάδας της γείτονος σε Βόρεια Μακεδονία

Πότε θα αλλάξει το όνομα της Εθνικής ομάδας της γείτονος σε Βόρεια Μακεδονία
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Eurokinissi

Παραβιάζουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών αγωνιζόμενοι ως Μακεδονία σκέτο στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η απάντηση δεν είναι αυτή που νομίζετε...

Πολύς λόγος έγινε εσχάτως για το λόγο που στα πρόσφατα παιχνίδια της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020 η Βόρεια Μακεδονία αγωνίστηκε ως σκέτο Μακεδονία (με Λετονία εντός και Σλοβενία εντός).

Αν θέλαμε να δώσουμε μία μονολεκτική απάντηση στο πρόβλημα αυτή θα ήταν η λέξη χρόνος. Τίποτα, άλλωστε, δεν γίνεται αυτόματα, τα πάντα χρειάζονται διαδικασίες και ειδικά όταν μιλάμε για Βαλκάνια οι διαδικασίες κρατούν και λίγο παραπάνω.

Επί της ουσίας, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γείτονος, όπως και οι άλλες αθλητικές της ομοσπονδίες, βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής ονόματος. Ετσι και αλλιώς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απλά μέχρι να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια, να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και να ενημερωθούν αρμοδίως στη συνέχεια οι παγκόσμιες συνομοσπονδίες θα περάσει κάποιος χρόνος ακόμα. Η διαδικασία πάντως είναι ακριβώς αυτή.

Πηγές της Βόρειας Μακεδονίας έλεγαν στο News 24/7 ότι πολύ σύντομα και αυτός ο σκόπελος θα ξεπεραστεί αφού η όλη υπόθεση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ουδέποτε, έλεγαν οι ίδιες πηγές, η δική μας τηλεόραση χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Λετονία ενώ για το εκτός έδρας με τη Σλοβενία υπεύθυνο ήταν το κανάλι της χώρας που είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα σε ότι αφορά τη συντομογραφία MKD. Αυτή, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι γείτονες μπορούν να την χρησιμοποιούν κανονικά. Και αυτό θα εξακολουθήσουν να κάνουν.

Σε ότι αφορά την ονομασία του μεγάλου σταδίου στα Σκόπια (Φίλιππος ο δεύτερος), η μαγική λέξη είναι και πάλι ο… χρόνος. Κάποια από τα ζητήματα βέβαια θα τα θέσει και ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη επίσκεψή στη Βόρεια Μακεδονία την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, η UEFA, που χρησιμοποιεί ακόμα τα όνομα FUROM, περιμένει την επίσημη ειδοποίηση της ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας ότι το όνομα έχει αλλάξει. Είπαμε, τυπικές διαδικασίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα