Πούτιν: Πεθαίνοντας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι κατάδικοι “ξόφλησαν το χρέος τους”

Διαβάζεται σε 2'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP Vladimir Astapkovich

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τήρησε ενός λεπτού σιγή για στη μνήμη των Ρώσων κατάδικων που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και έχασαν τη ζωή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Παρασκευή (29/09) ότι οι κατάδικοι που στρατολογήθηκαν από τις φυλακές και σκοτώθηκαν στο μέτωπο στην Ουκρανία «ξόφλησαν» το χρέος τους στην κοινωνία.

«Σκοτώθηκαν. Όλοι άνθρωποι είμαστε, όλοι μπορούν να κάνουν λάθη, και αυτοί έκαναν. Έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα τους και ξόφλησαν όσο το δυνατόν περισσότερο το χρέος τους στην κοινωνία», δήλωσε ο Πούτιν υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο Ρώσους στρατιώτες που διακρίθηκαν, σύμφωνα με τη Μόσχα, σε μάχες στην Ουκρανία.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Πριν από τις συνομιλίες του με στρατιώτες, μια συνάντηση που μεταδόθηκε από τη ρωσική δημόσια τηλεόραση, ο Πούτιν τήρησε «ενός λεπτού σιγή στη μνήμη» των πρώην κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους σε μια μάχη κοντά στο Ουροζάινε, στο νότιο μέτωπο στην Ουκρανία, και των οποίων η κηδεία έγινε σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εκεί, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση, ήταν «εμβληματικό παράδειγμα θάρρους και ηρωισμού».

Δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα την υπόσχεση για την αποφυλάκισή τους, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οι στρατολογήσεις έγιναν κυρίως από την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, αλλά και από τον τακτικό ρωσικό στρατό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κατάδικοι πολέμησαν κυρίως στο Μπαχμούτ, στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου. Μετά την επανένταξή τους στην κοινωνία κάποιοι από τους πρώην κρατούμενους διέπραξαν νέα εγκλήματα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα