ΠΟΥ: Να είμαστε έτοιμοι για πανδημία

ΠΟΥ: Να είμαστε έτοιμοι για πανδημία
Ο Bruce Aylward, βοηθός του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας AP

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για πανδημία, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Έκτακτα μέτρα από ΗΠΑ και Γαλλία.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική …η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από το Κονγκρέσο έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Οι ΗΠΑ χρειάζονται κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, Politico και Washington Post, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές με γνώση των σχεδίων, ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επείγουσα οικονομική βοήθεια για να ενισχύσει τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του Covid-19.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Χόγκαν Γκίντλεϊ δεν επιβεβαίωσε άμεσα αυτά τα δημοσιεύματα, τονίζοντας στο Fox News πως «χρειαζόμαστε κονδύλια για να εγγυηθούμε την…προστασία όλων των Αμερικανών…»

Η Washington Post τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να ζητήσει τις ερχόμενες μέρες σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το Κογκρέσο.

Το Politico μετέδωσε πρώτο την είδηση για τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση πόσα χρήματα η προεδρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει από το Κογκρέσο, ο Γκίντλεϊ δήλωσε: «Δεν έχω να ανακοινώσω ένα συγκεκριμένο ποσό ακόμη, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό».

Η Γαλλία συστήνει στους ανθρώπους που επιστρέφουν από τη Λομβαρδία και τη Βενετία να μείνουν στα σπίτια τους

Η Γαλλία εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για τα πρόσωπα που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας, που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση κυρίως να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».

Επιπλέον, τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές «δεν πρέπει να σταλούν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο Λύκειο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις, που αφορούν τις 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους (και θεωρούνται επαρκείς για την κάλυψη της περιόδου επώασης του ιού).

Αυτές οι συστάσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ για την Κίνα (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και επεκτάθηκαν την Παρασκευή για τη Σιγκαπούρη, κατόπιν χθες για τις δύο επαρχίες της Ιταλίας όπως και τη Νότια Κορέα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκαν από 6 σε 219 σε διάστημα τεσσάρων ημερών στην Ιταλία, την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη και την τρίτη κατά σειρά πλέον πληγείσα παγκοσμίως μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 ασθενείς και 7 θάνατοι.

Συνολικά, σχεδόν 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα εκ των 77.000 κρουσμάτων.

Οι γαλλικές αρχές συστήνουν, επομένως, στα πρόσωπα που επιστρέφουν από τις πλέον πληγείσες χώρες να αποφεύγουν «κάθε περιττή έξοδο (τις μαζικές συγκεντρώσεις, τα εστιατόρια, τον κινηματογράφο…)».

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πρέπει «στο μέτρο του δυνατού» να προτιμούν «την τηλεργασία» και να αποφεύγουν «τις στενές επαφές (συγκεντρώσεις, ασανσέρ, καντίνες…), σύμφωνα με τις συστάσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Όλοι οι άνθρωποι που προέρχονται από αυτές τις περιοχές πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα και να παρατηρούν «την εμφάνιση συμπτωμάτων μόλυνσης του αναπνευστικού (βήχας, δυσκολίες στην αναπνοή…). Συστήνεται, επίσης, να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα πρόσωπα κι όταν χρειαστεί να βγουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα