ΠΟΥ για κορονοϊό: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια προέλευσης

ΠΟΥ για κορονοϊό: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια προέλευσης
A lab assistant uses a pipette to prepare Coronavirus RNA for sequencing at the Wellcome Sanger Institute that is operated by Genome Research in Cambridge, Thursday, March 4, 2021. Cambridge University microbiologist Sharon Peacock understood that genomic sequencing would be crucial in tracking the coronavirus, controlling outbreaks and developing vaccines, so she began working with colleagues around the country to put together a plan when there were just 84 confirmed cases in the country. The initiative helped make Britain a world leader in rapidly analyzing the genetic material from large numbers of COVID-19 infections, generating more than 40% of the genomic sequences identified to date.(AP Photo/Frank Augstein) AP

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο συμπερασμάτων της έρευνας του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού. Αποκλείεται η εργαστηριακή διαρροή.

Η μετάδοση του κορονοϊού από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου είναι το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας σχετικά με την προέλευση του ιού.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή του τo Associated Press, η διαρροή του ιού μέσα απο εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Τα ευρήματα θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα και αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, αλλά η έκθεση παρέχει σε βάθος λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τα συμπεράσματα της ομάδας. Οι ερευνητές πρότειναν περαιτέρω έρευνα σε όλους τους τομείς, όχι όμως σε οτι αφορά το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο η κινεζική πλευρά άσκησε πιέσεις και προσπάθησε να διαστρεβλώσει τα συμπεράσματα προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες για τη φονική πανδημία.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το τελικό συμπέρασμα θα είναι έτοιμο προς δημοσίευση «τις προσεχείς ημέρες».

Σύμφωνα με το προσχέδιο:

  1. Η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου είναι πιθανή έως πολύ πιθανή.
  2. Η απευθείας μετάδοση από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι πιθανή.
  3. Η μετάδοση μέσω της «ψυχρής αλυσίδας» των προϊόντων τροφίμων είναι πιθανή αλλά όχι ιδιαίτερα.
  4. Η μετάδοση μέσω εργαστηρίου είναι εξαιρετικά απίθανη.

Ο πλησιέστερος συγγενής του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι φέρουν κορονοϊούς.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι είναι αρκετές δεκαετίες, γεγονός που υποδηλώνει έναν σύνδεσμο που λείπει».

Αναφέρεται επίσης ότι πολύ παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά επίσης σημείωσε ότι το βιζόν και οι γάτες είναι ευαίσθητες στον ιό COVID, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επίσκεψη μιας ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα