ΠΟΥ: Να μη γίνονται καισαρικές αν δεν είναι απαραίτητο

ΠΟΥ: Να μη γίνονται καισαρικές αν δεν είναι απαραίτητο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να αποφεύγονται οι καισαρικές αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητες. Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,που εδρεύει στη Γενεύη στην Ελβετία, προχώρησε σε συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι καισαρικές παρά μόνο αν είναι ''ιατρικά απαραίτητες'', καταγγέλλοντας έτσι ''την επιδημία των καισαρικών'' σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Η διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ ,δρ Μαρλίν Τέμερμαν , δήλωσε σχετικά με το θέμα: ''Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο''. Αυτό συμβαίνει , όπως εξήγησε η Τέμεραν, έπειτα από επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν.

Ωστόσο ο ΠΟΥ είναι αντίθετος με αυτήν την ''τακτική΄΄ που έχει υιοθετηθεί από τους γιατρούς , τονίζοντας πως:''οι γεννήσεις με καισαρική δεν θα πρέπει να γίνονται αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητες''. Μάλιστα ο οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών θα πρέπει να κυμαίνεται στο 10%-15%. Όμως οι γεννήσεις με καισαρική έχουν γίνει σχεδόν κανόνες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες.

Στην Ευρώπη το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23%,το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό.

Αξιοσημείωτη είναι ότι σε μερικές χώρες,όπως στη Βραζιλία, έχει δημιουργηθεί μια πραγματική ''κουλτούρα καισαρικής''. Στη χώρα της λατινικής Αμερικής περίπου τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο.

Ο ΠΟΥ πραγματοποιεί νέες έρευνες προκειμένου να επανακαθορίσει το ιδανικό ποσοστό καισαρικών, κάτι που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει. Ωστόσο οι έρευνες επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι τα ποσοστά των καισαρικών άνω του 10% δεν συνδέονται με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των μητέρων και των νεογνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network